Dodon speră că noii judecători de la Curtea Constituțională vor demisiona de bunăvoie după alegerile parlamentare

  • 15 Decembrie 2018 10:54
Dodon speră că noii judecători de la Curtea Constituțională vor demisiona de bunăvoie după alegerile parlamentare

Președintele Igor Dodon se declară convins că persoanele numite de majoritatea guvernamentală ca judecători la Curtea Constituțională, dar și în alte funcții-cheie, în ultima ședință a Parlamentului, vor demisiona de bunăvoie în câteva luni după alegeri. De asemenea, el amenință din nou cu proteste în stradă dacă noua componență a Legislativului ar decide să-l suspende iarăși din funcție.  

Declarații în acest sens Igor Dodon a făcut într-o emisiune la NTV Moldova.

În opinia sa, numirile în serie la Curtea Constituțională operate de arcul guvernamental pe ultima sută de metri ar developa lipsa de siguranță a Partidului Democrat (PD) în ajunul scrutinului. Dacă democrații erau siguri că vor avea majoritate parlamentară, nu se grăbeau cu aceste numiri, afirmă Dodon.

Mai mult, el anticipează un scrutin anticipat, în a doua jumătate a anului viitor, dacă PDM nu va reuși formarea unei majorități parlamentare.

Pe lângă asta, Igor Dodon spune că își va scoate susținătorii în stradă dacă se va încerca suspendarea lui din funcție, pentru a șasea oară.

„Dacă va mai încerca cineva, prin Curtea Constituțională sau alte instrumente, să atenteze la instituția prezidențială, eu vă promit că noi vom ieși în stradă”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că, în ședința Parlamentului de vineri, 14 decembrie, deputata PD Raisa Apolschii, deputatul PD Artur Reșetnicov și fostul procuror general Corneliu Gurin au depus jurământul în calitate de judecători la Curtea Constituțională. Conform uzanțelor, Raisa Apolschii a fost desemnată de Parlament, Artur Reșetnicov – de Guvern, iar Corneliu Gurin – de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe lângă asta, pe parcursul acestei săptămâni, Guvernul a numit-o miercuri pe Tamara Andrușca, fost vicedirector al Curții de Conturi la conducerea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Presa a scris despre ea că este o apropiată a liderului PD, Vladimir Plahotniuc. La fel, fostul director al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, a fost desemnat câștigător al concursului pentru ocuparea funcției de membru al Curții de Conturi

Tot pe ultima sută de metri, Parlamentul a confirmat mandatele a trei noi membrii ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) – Corneliu Mihalache, Lidia Viziru și Iulian Roșca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău