Dodon și Greceanîi, acuzați de implicare în scheme de fraudare energetică cu prejudicii de milioane (Revista presei)

  • 01 Noiembrie 2017 11:29
Dodon și Greceanîi, acuzați de implicare în scheme de fraudare energetică cu prejudicii de milioane (Revista presei)

Revista presei din 1 noiembrie 2017

Limba română în Republica Moldova, la mâna lui Plahotniuc – titrează portalul MoldNova, care precizează că este nevoie de voturile deputaților din Partidul Democrat pentru ca limba română să fie introdusă în Constituția Republicii Moldova, însă aceștia nu sunt de acord cu această modificare. Publicația amintește că în septembrie, deputații democrați spuneau, prin gura lui Sergiu Sîrbu, că modificarea sintagmei „limba moldovenească” în „limba română” „nu prea are sens din punct de vedere juridic”. Cea mai controversată și discutată declarație, din 2000 încoace, legată de denumirea limbii de stat a Republicii Moldova îi aparține lui Marian Lupu, care declara că „din punct de vedere științific, vorbește limba română, din punct de vedere politic – limba moldovenească!”, iar ulterior s-a răzgândit, spunând că științific nu mai este limba română, ci limba moldovenească”, amintește portalul MoldNova.

Ziarul de Gardă comentează că „Limba română” s-ar putea regăsi în Constituție abia după patru ani de când a devenit limba oficială a statului. Dodon se teme de „lichidarea identității moldovenești”. Deși, avizul de ieri al Curții nu aduce nicio noutate și nu vine decât să confirme obligativitatea executării Hotărârii CC de acum patru ani, șeful statului nu a ezitat să aducă critici la adresa judecătorilor constituționali. Igor Dodon i-a comparat cu „mercenari cu soldă străină” și a calificat modificarea legislativă drept un „proiect unionist de lichidare a identității moldovenești”.

Evenimentul Zilei reține „Încă o dovadă că Dodon își ia retorica mot-a-mot de la Moscova”. Publicația se referă la declarațiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, după ce Curtea Constituțională de la Chișinău a dat undă verde modificărilor în Constituție care să statueze limba română ca limbă oficială de stat. Oficialul rus a declarat că decizia CC nu îl uimește din moment ce 4 din 5 judecători ai Curții au cetățenie română. Aceeași retorică o are și Dodon de fiecare dată când încalcă Constituția, sau creează blocaje instituționale, iar Curtea dă un verdict care nu îi este favorabil.

DODON și Greceanîi, acuzați de implicare în scheme de fraudare energetică cu prejudiciu de aproape 15 milioane de dolari de la cetățeni, titrează Evenimentul Zilei. Mai mulți de experți în energie i-au acuzat pe președintele Igor Dodon și președitna PSRM, Zinaida Greceanîi că ar fi prejudiciat consumatorii energetici cu 14,5 milioane de euro, în urma implementării în anul 2008 a unor scheme de procurare a energiei prin intermediul unei companii intermediare. Pe atunci, Dodon conducea ministerul Economiei și a prejudiciat premeditat consumatorii casnici din Republica Moldova prin procurare de energie la prețuri mai mari prin intermediul unor companii subordonate instituției pe care o conducea. Experții solicită aprecierea juridică a acțiunilor acestora.   

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău