Dodon serbează 2018 ca an al lui Ștefan cel Mare. Încearcă să submineze Centenarul Unirii, spun experții

  • 02 Februarie 2018 17:09
Dodon serbează 2018 ca an al lui Ștefan cel Mare. Încearcă să submineze Centenarul Unirii, spun experții

2018 a fost declarat de președintele Igor Dodon, drept anul domnitorului Ștefan cel Mare. O manifestație cu acest prilej a fost organizată astăzi la Chișinău, deși decretul a fost semnat încă în iulie 2017. Experții susțin însă că decizia lui Igor Dodon reprezintă mai degrabă o încercare de a submina acțiunile dedicate Centenarului Marii Uniri, dar ar fi și o încercare de a distrage atenția de la eșecurile sale în alte domenii.

Igor Dodon a semnat decretul privind declararea anului lui Ștefan cel Mare și Sfânt la 2 iulie 2017. La ceremonia de astăzi, la care el a venit împreună cu Mitropolitul Moldovei Vladimir, nu au participat alte persoane oficiale.

Într-o luare de cuvânt în care au fost copiate teze din discursul de învestire, Igor Dodon a declarat că marele domnitor este „simbolul suprem al statalității moldovenești”, dar și că imaginea sa ar reprezenta și un simbol anti-unionist, făcând aluzie la chemările unei părți a societății pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Tot astăzi, de ziua așa-numitei statalități moldovenești, sărbătoare instituită anul trecut, dar nerecunoscută oficial, Igor Dodona acordat distincții de stat. Printre cei decorați se numără deputatul socialist Vlad Bătrâncea, care acum doi ani a rupt în mod public, plenul Parlamentului, harta Românii Mari, precum și o jurnalistă care a coordonat filmarea documentarului „Istoria Moldovei”, pe care experții l-au calificat ca pe un produs de propagandă și manipulare antiromânească.

Din rațiuni electorale, Igor Dodon promovează în continuare moldovenismul impus de patronii săi politici de la Moscova, a comentat pentru Radio Chișinău istoricul și politologul Octavian Țâcu. Această inițiativă nu are nicio legătură cu vreun eveniment din domnia lui Ștefan cel Mare, și reprezintă mai degrabă o încercare de a submina marcarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, potrivit istoricului.

Igor Dodon este cunoscut pentru declarațiile sale antiunioniste, inclusiv pentru intenția de a interzice organizațiile și partidele care promovează ideea unirii Republicii Moldova cu România.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău