Dodon ar vrea să devină Plahotniuc. Maia Sandu confirmă că șeful statului ar fi pornit „VÂNĂTOAREA” împotriva judecătorilor CC (Revista presei)

  • 27 Aprilie 2020 09:26
Dodon ar vrea să devină Plahotniuc. Maia Sandu confirmă că șeful statului ar fi pornit „VÂNĂTOAREA” împotriva judecătorilor CC (Revista presei)

Revista presei din 27 aprilie 2020

Dodon ar vrea să devină Plahotniuc. Maia Sandu CONFIRMĂ că șeful statului ar fi pornit „VÂNĂTOAREA” împotriva judecătorilor Curții Constituționale. Acesta ar intenționa să-i determine să aprobe împrumutul de la ruși – titrează Ziarul Național. Igor Dodon și complicii săi ar fi pornit o adevărată vânătoare împotriva judecătorilor Curții Constituționale, afirmă lidera PAS.

Acordul cu Federația Rusă privind creditul de 200 de milioane de euro a fost   semnat la Moscova de ambasadorul Andrei Neguța, relatează portalul Agora.md. Această informație este în Nota Informativă a proiectului de lege aprobat de Guvern la 21 aprilie. În document nu este menționată, însă, componența echipei de negociatori, observă publicația. În cadrul ședinței Parlamentului din 23 aprilie, când a fost examinat proiectul, prim-ministrul Ion Chicu a ezitat să spună cine a negociat și semnat Acordul, deși a fost întrebat expres despre acest lucru de parlamentari. Agora amintește că mandatul ambasadorului Neguța a fost zdruncinat de mai multe scandaluri, fiind rechemat de mai multe ori din funcție, inclusiv după ce a declarat într-un interviu pentru ITAR-TASS că „retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât și întreaga regiune”. La scurt timp după alegerea sa în funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a propus revenirea lui Andrei Neguța în funcția de Ambasador al RM la Moscova.

Saakașvili: „Republica Moldova poate fi transformată în 6 luni”; Cine crede că trebuie să preia puterea „ca să curgă banii” – titrează Jurnal.md. Situația din Republica Moldova poate fi schimbată radical spre bine în cel mult jumătate de an, crede fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, cunoscut pentru lupta acerbă pe care a dat-o împotriva corupției în perioada mandatului său. Într-un interviu la Jurnal TV, Saakașvili a vorbit despre ce ar putea să devină Republica Moldova cu adevărată voință politică, cine ar trebuie să preia guvernarea și ce nu i-a ajuns precedentei guvernări pentru a realiza marea transformare. „Politica a trecut în altă dimensiune, totul e mult mai rapid. Acum trebuie acționat la fel, dar mult mai repede, mai puțină birocrație, mai multe libertate, vremea regimurilor verticalile trece în trecut. Asta dă șanse enorme țărilor mici”, crede fostul președinte al Georgiei. Saakașvili a mai povestit că a fost nevoie ca în Georgia să fie deferiți justiției peste 40 de judecători, 50 de miniștri și viceminiștri, peste 1000 de polițiști, sute de procurori și întreg efectivul de vameși. „Am trecut cu buldozerul peste ei!”, a spus Saakașvili. Fostul președinte al Georgiei a mai povestit cum i-a închis afacerea fratelui său, o firmă juridică, care a început să înflorească odată cu venirea la Președinție a lui Sakașvili. Acesta a povestit că i-a chemat la el pe mai-marii organelor de drept și le-a cerut deschis, în prezența fratelui său, să-i închidă afacerea. „A fost legal? Nu. A fost corect? Da. În țările acestea, în zona asta a noastră, nu e destul să nu ajuți. Chiar dacă nu ajuți, lucrurile se întâmplă de la sine”, a spus Saakașvili. Și pe bunica sa a impus-o să renunțe la restaurantul în care deținea 50% cotă-parte. „Nu poate bunica președintelui să fie proprietară de restaurant”, a spus Saakașvili. „RM e în situația în care nu prea se vede lumina la capătul tunelului. Rusia nu poate să ofere nimic bun RM, doar să exploateze haosul și dezordinea. Eu cred că această criză mondială deschide alte posibilități și cred că actualului Guvern îi va fi foarte greu să se rețină… „În cazul RM, în maxim șase luni, cu voință politică puternică, țara poate fi transformată într-un hub în care să curgă bani din toate părțile. Aveți tineri educați, extraordinari, aveți o poziționare geografică, aveți mâncare gustoasă, la urma urmei! Trebuie să iei aceste plusuri și să le exploatezi”, a mai spus Saakașvili.

Gazeta de Chișinău analizează pe cine afectează cel mai mult COVID-19. 20 de oameni din 100 cu suspiciune de infecție au testul pozitiv la noul tip de coronavirus. Asta înseamnă că sunt infectați cu Sars-Cov-2. Totodată, rata deceselor printre cei confirmați este de 2,8%, Moldova situându-se printre țări precum Germania sau Norvegia, la acest capitol. De asemenea, doar 5% dintre infectați sunt persoane revenite din străinătate. Restul îmbolnăvirilor se produc local, în comunitate. În același timp, din zece persoane confirmate cu COVID-19, două sunt lucrători medicali, a precizat medicul epidemiolog Alexei Ceban de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Cel mai afectat teritoriu administrativ din Republica Moldova este raionul Ștefan-Vodă. Aici la 100 de mii de populație revin 337 de persoane infectate. Deși numărul cel mai mare de cazuri înregistrate este la Soroca – 243, până miercuri. „Rata de confirmare este de aproximativ 20%. Asta înseamnă că, din 100 de persoane, 20 au infecția. Rata de contagiozitate – o persoană confirmată cu COVID-19 poate infecta 2-3 persoane”, a menționat Alexei Ceban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău