Dodon ar intenționa să RUPĂ Partidul Socialiștilor, după ce Kremlinul l-a trecut pe linie moartă (Revista presei)

  • 01 Februarie 2023 10:11
Dodon ar intenționa să RUPĂ Partidul Socialiștilor, după ce Kremlinul l-a trecut pe linie moartă (Revista presei)

Moldova, epuizată demografic de război, sărăcie și instabilitate. Republica Moldova a pierdut în ultimii 30 de ani peste 1.735.000 de oameni – adică 40% din populație, scrie DW. Din 4.335.000 de oameni care locuiau în Moldova la începutul anilor ’90, în țară au mai rămas 2,6 milioane.

Calculele au fost efectuate conform unei metodologii internaționale și au fost făcute publice de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova. Demografii susțin însă că cifra reală ar fi și mai scăzută. Este o depopulare a Moldovei fără precedent în ultimii 200 de ani. Nici un război, nici chiar foametea generată artificial de sovietici în 1946–1947, nici o molimă care a atacat Basarabia pe parcursul istoriei nu au produs o astfel de catastrofă demografică, scrie DW. Războiul din Ucraina vecină amplifică exodul masiv al moldovenilor din propria țară, chiar dacă Moldova a dobândit recent o șansă clară de integrare europeană. Situația din Rusia și riscul de mobilizare a moldovenilor care au și cetățenie rusă i-a determinat pe mulți muncitori moldoveni din această țară să se întoarcă acasă. Numai că, din cauza sărăciei și a lipsei de oportunități, majoritatea au plecat deja la muncă în Europa.

Războiul și criza refugiaților: subiecte „mute și oarbe” în așa-zisul spațiul informațional de la Tiraspol, constată portalul Zona de Securitate. La aproape un an de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului pe teritoriul Ucrainei, mesajele privind situația actuală de pe câmpul de luptă sau statutul refugiaților ucraineni în țările în care au reușit să ajungă sunt transmise în mod divers și percepute ca atare. Este și cazul regiunii transnistrene – acolo unde agresiunea Federației Ruse asupra țării vecine nu este mediatizată în niciun fel de către presa din stânga Nistrului. Nici la canalele TV sau radio și nici pe platformele web de știri din regiune nu veți găsi informații despre mersul războiului sau imagini cu ororile din Bucea, Irpin,  Kherson ori Dnipro. De asemenea, pretinsele surse media au luat apă-n gură și în privința situației refugiaților ucraineni de pe teritoriul regiunii transnistrene. Cu greu sau chiar deloc găsești informații la acest capitol. Echipa de la zonadesecuritate.md a mers să vadă opinia oamenilor din regiune: de unde aceștia se informează despre războiul din Ucraina, despre refugiații ucraineni și dacă pretinșii jurnaliștii locali nu vorbesc nimic la acest subiect. Oamenii recunosc: află despre război doar de la canalele rusești, în special de la emisiunea de propagandă – „60 de minute”. Propaganda este și rămâne, cel puțin deocamdată, elementul de îndepărtare a locuitorilor regiunii transnistrene, atenționează Zona de securitate.

Dodon ar intenționa să RUPĂ Partidul Socialiștilor, după ce Kremlinul l-a trecut pe linie moartă: „Dodon călătorește prin republică și este angajat în crearea structurilor de PARTID”, titrează Ziarul Național, care-l citează pe Renato Usatîi. El vrea să reînvie și să conducă Partidul „Moldova Unită” (anterior acest partid era condus de deputatul Vladimir Țurcan, care în 2019 a devenit membru al Curții Constituționale)”, a spus Usatîi. El a menționat că Dodon a decis să-și creeze propriul partid, pentru că „nu a reușit să-i convingă pe curatori (de la Moscova) că trebuie să conducă din nou Partidul Socialiștilor”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău