Dodon acţionează în forţă iar politicienii de la Chişinău vor fi obligaţi să îl sprijine pe Plahotniuc (Revista presei)

  • 20 Februarie 2017 09:59
Dodon acţionează în forţă iar politicienii de la Chişinău vor fi obligaţi să îl sprijine pe Plahotniuc (Revista presei)

Revista presei din 20 februarie 2017

Negocierile trilaterale între Bruxelles, Chișinău și Moscova în problema comerțului produselor moldovenești sunt inutile, susține șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, într-un interviu pe portalul Moldonova. Diplomatul argumentează că UE a avut deja o experiență în acest sens, în cazul Ucrainei, din care a învățat „o lecție foarte bună”. Jurnaliștii de la Moldnova au discutat cu ambasadorul european despre relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, cum va fi aceasta cu un președinte socialist și cum vede Pirkka Tapiola lupta pe care o duc autoritățile împotriva corupției.

Referindu-se la ideea lui Igor Dodon privind negocieri trilaterale - UE, R. Moldova, F. Rusă, Timpul denunță faptul că acesta cedează politica externă a statului către F. Rusă, deși se declară un mare susținător al statalității R. Moldova. „Politica externă și armata sunt două din atributele fundamentale ale unui stat suveran. Despre ce fel de politică externă independentă poate fi vorba, dacă bidonul vrea să se implice într-o relație bilaterală, UE-R. Moldova, un stat cu care nici măcar nu suntem vecini? Despre ce fel de neutralitate este vorba dacă vasalul critică un birou de civili ai NATO și nu-i deranjat de sute de militari, tancuri și lansatoare de rachete rusești”, se mai întreabă Timpul.

Suspendarea lui Dodon, o soluţie pentru salvarea viitorului european al Republicii Moldova?”- o întrebare de pe pagina electronică a ziarului Adevărul. Potrivit autorului, „Plahotniuc nu este genul de politician care să forţeze mâna lui Dodon însă are în mânecă soluţia unei posibile suspendări dacă preşedintele RM va forţa constituţia statului moldav şi va trece peste Parlament şi Guvern în opţiunea sa pentru Rusia. Problema constă însă în soliditatea majorităţii din curtea oligarhului care ar putea trăda spre PSRM şi ”Maica Rusia”. Suspendarea lui Dodon pare în momentul de faţă singura soluţie în faţa derapajelor acestuia de politică externă dacă vor prejudicia viitorul european al R.Moldova, scrie publicația. În momentul de faţă, Dodon acţionează în forţă şi caută pârghii pentru a-şi pune în scenă planul său iar politicienii de la Chişinău vor fi obligaţi să îl sprijine pe Plahotniuc în războiul cu preşedintele RM”…

În Ziarul Național, Nicolae Negru scrie că „Dezlipirea” fotografiei lui Lupu și înlocuirea acesteia cu fotografia lui Plahotnic pe imaginea PD i-a îndepărtat și pe puținii alegători care îi rămăseseră fideli fostului lider formal, referindu-se la ultimul sondaj care arată că PD-ul nu ar trece pragul electoral în eventualitatea unor alegeri parlamentare. Autorul compară situația lui Plahotniuc cu a unui pilot care a urcat fără parașută în cabina unui avion cu probleme la motor, pe care trebuie să le înlăture în zbor… În aceste condiții, trebuie să ne așteptăm la modificarea sistemului electoral, trecerea de la alegerea deputaților pe liste de partid la sistemul mixt, scrie Nicolae Negru. Încercările de a menține sistemul actual vor degenera într-o luptă acerbă, căci fiind o chestiune de supraviețuire pentru Plahotniuc și PD, nu convine socialiștilor lui Dodon (Zinaida Greceanâi, șefa fracțiunii parlamentare a socialiștilor, a și declarat că nu va vota o eventuală modificare a Codului electoral), nici celorlalte partide.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,5 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău