Dodon „a înviat” electoral (Revista presei)

  • 19 Aprilie 2017 11:51
Dodon „a înviat” electoral (Revista presei)

Revista presei din 19 aprilie

Dodon „a înviat” electoral: face campanie pentru PSRM chiar în a treia zi de PAȘTE, titrează EVZ. Acesta vine cu noi idei pentru ca socialiștii săi să pună mâna pe putere. Ziarul scrie că după trei zile de liniște și poze pe Facebook cu biserica și familia, temele populiste preferate ale sale, Dodon iese iar la atac pe rețelele de socializare și vine cu un întreg pomelnic politic de cerințe și idei prin care se face virtualul opozant al ideii uninominalului. De data aceasta îl nemulțumește sistemul electoral propus de PD și vrea negocierea acestuia cu unul mixt.  De asemenea, fostul socialist nu renunța la ideea sa de creare de circumscripții electorale și în regiunea separatistă transnistreană, asupra căreia nu există niciun control de la Chișinău, și ai cărei alegători sunt în proporție covârșitoare de stânga și pro-ruși, mai precis din bazinul electoral al PSRM. EVZ reamintește că, la ultimele alegeri prezidențiale, „transnistrenii” aduși cu autobuzele la vot în astfel de secții au înclinat balanța decisiv pentru Dodon. 

Dodon și Plahotniuc vor să se mențină la putere cu orice preț pentru a continua să fure bani publici, susține Maia Sandu citată de Adevărul. Acești politicieni nu sunt preocupați de nivelul înalt al corupției, de standardele joase de viață ale oamenilor. Așa a comentat liderul PAS, Maia Sandu, inițiativa lui Igor Dodon privind necesitatea de a trece la sistemul electoral mixt, dar și cea a lui Vlad Plahotniuc referitor la implementarea sistemului de vot uninominal. Ea a mai menționat că „schimbarea regulilor de joc nu ne avantajează pe noi, cetățenii, în situația în care instituțiile statului nu asigură respectarea acestor reguli. În aceste condiții, schimbarea sistemului electoral înseamnă un risc mai mare de fraudare a alegerilor”. 

Usatîi pune „TUNURILE” pe fostul său PARTENER, Dodon, titrează Ziarul Național. Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, consideră că șeful statului Igor Dodon a comis cea mai mare greșeală din cariera sa politică în momentul în care a propus trecerea la sistemul electoral mixt. Mai mult, Usatîi, care este anunțat în căutare de organele de drept din R.Moldova, spune că începând de astăzi Dodon nu poate exista separat de Vlad Plahotniuc. Usatîi a promis că va face un tiraj de un milion de materiale promoționale, prin intermediul cărora va informa lumea despre „tandemul Plahotniuc-Dodon”. 

Portalul Independent face un experiment. Publicația numără de câte ori pronunță Igor Dodon numele lui Plahotniuc atunci când „critică dur” proiectul acestuia. Deși aparent a criticat dur proiectul lui Plahotniuc privind introducerea sistemului electoral uninominal, președintele țării a apelat la sintagme precum „coaliția majoritară”, „majoritatea parlamentară” sau „Partidul Democrat”, în raport cu președintele acestei formațiuni și „coordonator al coaliției de guvernare” însă a evitat pe cât posibil să pronunțe numele direct. Totuși, de două ori i-a scăpat de sub control, acesta rostindu-i numele. Întrebat direct dacă a vorbit cu Vlad Plahotniuc despre proiectul său, Igor Dodon a spus: „Eu nu am vorbit cu Partidul Democrat la acest subiect, eu nu am vorbit cu liderii lor. Cu PD-ul nu am discutat și nu vreau să discut cu PD-ul. Eu am venit cu această inițiativă astăzi. Mingea este pe terenul lor”, a spus Dodon. 

Analistul politic Iulian Chifu observă în editorialul său de pe deschide.md că de Paști, cu ocazia prezentelor sărbători, Republica Moldova a înregistrat două fenomene notabile, care ar trebui să îngrijoreze în mod substanțial autoritățile de la Chișinău: mai întâi, tot mai puțini cetățeni revin acasă de sărbători, în al doilea rând, suma remitențelor scade drastic, chiar dacă nu mai suntem în criză economică la nivel european. Autorul  constată că Republica Moldova urmează celelalte state din Europa centrală și de Est într-un fenomen de migrațiune de mare amploare, cu două componente majore: migrația creierelor – studenți, persoanele cele mai pregătite din punct de vedere al studiilor și la nivel intelectual – devine permanentă, și același lucru se petrece la nivelul lucrătorilor calificați în diferite domenii. În fapt, vorbim despre permanentizarea și ireversibilitatea unor fenomene de această factură. Bătălia pentru eliminarea „Oligarhului rău care a capturat statul” o fi ea bună pentru presă și pentru voturi, bătălia pentru sau împotriva votului uninominal de asemenea, dar subliniază Iulian Chifu,  partidele din Republica Moldova ar trebui să se preocupe de marile probleme strategice ale statului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău