R.Moldova va rămâne fără aproape un milion de cetățeni în următoarele două decenii

  • 03 Aprilie 2018 13:45
R.Moldova va rămâne fără aproape un milion de cetățeni în următoarele două decenii

Republica Moldova va rămâne fără aproape un milion de cetățeni în următoarele două decenii, din cauza natalității scăzute, migrației și îmbătrânirii populației. Anual, un procent din populație emigrează, iar cercetătorii estimează că țara noastră se va depopula treptat dacă nu vor fi luate măsuri eficiente pentru sporirea calității vieții. Subiectul a fost dezbătut la o conferință organizată de Academia de Științe a Moldovei, unde a participat și președintele Igor Dodon, care a recomandat cultivarea așa-numitei identități ”moldovenești”, ca soluție pentru criza demografică.

O rată scăzută a natalității se atestă la nivel european, iar în Republica Moldova este și mai accentuată, spun cercetătorii. Numărul de nașteri, de exemplu, a scăzut cu 2000 în 2017 față de un număr de nou-născuți de 36 de mii în 2016, arată datele Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Academiei de Științe.

Cel mai pesimist scenariu arată că până în 2035, în Republica Moldova vor mai locui doar 2 milioane de oameni, față de aproape 3 milioane în prezent. La criza demografică mai contribuie o rată înaltă a migrației, fertilitatea scăzută, dar și mortalitatea prematură în rândul populației apte de muncă, a subliniat Olga Gagauz, șefa  Centrului de Cercetări Demografice.

„Mortalitatea și a bărbaților, și a femeilor, în vârstă de 30-49 de ani este mai înaltă decât în anul 1965. Se observă și creșterea mortalității în grupul de vârstă 50-69 de ani. Mortalitatea prematură a populației în vârsta aptă de muncă contribuie la acest declin demografic, la prevalarea numărului de decese asupra numărului de nașteri”.

Îmbătrânirea populației va face presiuni tot mai mari asupra sistemului de pensii, a atras atenția directorul executiv al Centrului Analitic Expert Grup, Adrian Lupușor.

„Îmbătrânirea populației va pune presiuni tot mai sporite asupra sistemului de asigurări sociale, care deja este unul deficitar. În fiecare an, peste un miliard de lei se transferă de la bugetul de stat în bugetul asigurărilor sociale”.

Și președintele Igor Dodon s-a arătat îngrijorat de criza demografică prin care trece Republica Moldova, arătându-se hotărât să promoveze ceea ce el a numit „identitatea moldovenească”, pentru a-i stimula pe cetățeni să nu emigreze.

„Cultivarea identității noastre moldovenești, inclusiv prin conformarea politicilor promovate de autorități la voința majorității covârșitoare a populației Republicii Moldova în materie de identitate națională. Cetățenii și mai ales tinerii sunt educați în spiritul neîncrederii în valorile propriei țări. Un sondaj recent arăta că peste 86 la sută din tineri nu cred în viitorul Republicii Moldova”.

Experții, pe de altă parte, recomandă elaborarea și aplicarea unor politici eficiente în ceea ce privește serviciile de îngrijire timpurie a copiilor și de susținere a familiilor, îmbunătățirea serviciilor medicale și în domeniul sănătății reproductive, creșterea salariilor și atragerea investițiilor. De asemenea, sunt necesare măsuri de stimulare a vârstnicilor să fie activi și implicați în comunitate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău