Documentele recuperate din incendiul de la Filarmonică vor fi digitalizate de BNRM

  • 02 Octombrie 2020 17:32
Documentele recuperate din incendiul de la Filarmonică vor fi digitalizate de BNRM

Angajații Bibliotecii Naționale întreprind lucrări de aerisire și uscare a partiturilor recuperate din incendiul produs la Filarmonica Naționale „Serghei Lunchevici”. Cu ajutorul tehnologiilor, colecția de documente din biblioteca Filarmonicii va fi digitalizată. Despre aceasta a anunțat diretoarea BNRM, Elena Pintilei, în cadrul unei vizite la BNRM a conducerii Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, transmite IPN.

Elena Pintilei a menționat că vor la dispoziția artiștilor fi puse partiturile, dar și publicațiile muzicale existente în colecțiile Bibliotecii Naționale ale Republicii Moldova.

Directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol, a menționat că a luat legătura cu colegii din România, care și-au manifestat deschiderea de a oferi copii ale partiturilor muzicale pe care le dețin în bibliotecile lor. De asemenea, Orchestra Națională Simfonică a IPNA Teleradio-Moldova, condusă de Gheorghe Mustea, și Sala cu Orgă vor contribui la restabilirea colecției de documente a bibliotecii Filarmonicii Naționale.

Biblioteca Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost fondată în anul 1930, colecțiile sale adunau zeci de mii de materiale orchestrale.

Acum o săptămână, la Filarmonică a izbucnit un incendiu puternic. Pompierii au reușit să-l localizeze după mai bine de patru ore, dar l-au lichidat complet a doua zi. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat. Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru colectarea fondurilor sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău