Documentele Marii Uniri, expuse la Alba Iulia

  • 08 Noiembrie 2012 16:31
Documentele Marii Uniri, expuse la Alba Iulia

Documentele au fost donate în anul 1929, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Marea Unire, de Asociația ASTRA.

Este vorba despre aproape 6.000 de documente originale, clasate în categoria Tezaur al Patrimoniului Cultural al României, ce vor face obiectul unei inedite expoziții vernisate joi.

Expoziția se intitulează "Documentele Marii Uniri mai aproape de oameni" și reprezintă partea finală a proiectului Conservarea și valorificarea Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918, finanțat de AFCN și câștigat de Centrul Național de Conservare și Restaurare a Cărții Vechi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

În cadrul acestui proiect s-a reușit valorificarea expozițională a importantei colecții de Documente ale Unirii, pe care Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia o deține.

Ele reprezintă cea mai mare și valoroasă colecție de documente ale Unirii Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918, fiind între cele mai valoroase piese aflate în patrimoniul muzeului albaiulian.

Au fost donate în anul 1929, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Marea Unire, de Asociația ASTRA.

Între ele se găsesc și celebrele credenționale cu numele celor 1.228 de delegatilor prezenți de pe tot cuprinsul Transilvaniei la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

În urma unui îndelungat proces de prelucrare, realizat de restauratorii muzeului albaiulian Alexandru Shtirban și Maria Zgârciu, cei care au și realizat proiectul, Documentele Unirii vor fi introduse în circuitul expozițional al Sălii Unirii.

Astfel, accesul la ele va fi facilitat și publicului larg, nu numai specialiștilor, prin intermediul unui infochioșc, care permite răsfoirea lor, pagină cu pagină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău