Documentarul românesc „Tata” va avea premiera mondială la Festivalul de Film de la Toronto

  • 13 August 15:42
Documentarul românesc „Tata” va avea premiera mondială la Festivalul de Film de la Toronto

„Tata”, documentarul semnat și regizat de Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc, va avea premiera internațională în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Toronto (TIFF). Acesta este și singurul documentar românesc selectat la eveniment.

„Tata” este povestea personală a regizoarei Lina Vdovîi. Filmul a fost filmat de-a lungul a șase ani în Italia, Republica Moldova și România și este o explorare intimă a relației dintre o fiică pe cale să devină mamă, ce caută să se vindece de suferințele trecutului, și un părinte înstrăinat care-i cere ajutorul pentru a expune abuzurile la care a fost supus de-a lungul anilor de către angajatorul său din Italia.

Pe măsură ce Lina se implică mai adânc în investigație, descoperă nu doar suferințele tatălui său, ci și un tipar de violență domestică care a afectat generații întregi în familia ei.

Atunci când tatăl meu mi-a cerut ajutorul, știam exact ce aveam de făcut ca jurnalistă. Dar ca fiică, m-am blocat. Ne îndepărtasem în ultimii ani și eram convinsă că odată cu plecarea mea din Republica Moldova, trecutul va rămâne la graniță, iar eu voi avea o viață liniștită. Apoi, l-am văzut suferind, așa cum văzusem și alți muncitori imigranți despre care am scris de-a lungul anilor. Mi-a amintit de propria mea durere și am știut că nu voi putea întrerupe ciclul traumei generaționale din familia noastră dacă-i voi întoarce spatele”, spune Lina Vdovîi.

Documentarul pune în valoare rădăcinile coregizorilor în jurnalismul de investigație și interesul lor continuu pentru temele de familie, conexiune și provocările unice pe care fiecare generație le înfruntă, scrie România Cultural.

Radu Ciorniciuc, regizor: „Documentarul TATA nu este doar despre căutările noastre personale, profund umane. Este un film construit în jurul unei investigații serioase, care arată dinamicile toxice din interiorul unui caz de abuz extrem la locul de muncă. O realitate mută, prea puțin cunoscută în România, dar trăită de foarte mulți alți români și moldoveni care muncesc în străinătate.

Cea de-a 49-a ediție Festivalului TIFF are loc în perioada 5 - 15 septembrie 2024.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău