Documentarul „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, la 100 de ani de la moartea acesteia în I-ul Război Mondial

  • 06 Mai 2017 21:16
Documentarul „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, la 100 de ani de la moartea acesteia în I-ul Război Mondial

Filmul documentar „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român” a fost prezentat vineri, 5 mai, la Chișinău, în cadrul unui turneu prin Moldova.

Pelicula, realizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea eroinei pe frontul din Fitionești-Vrancea, în Primul Război Mondial, spune istoria primei femei-ofițer din armata română. 

„O examinez în pripă, prin bocanci curge sângele prin abundență, de asemenea sângele curge din umărul stâng greu lovit de schijă, o lovesc cu blănile de berbec pe care le aveam într-un bloc al vagonului...”

Sunt scene din filmul „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, care evocă momentul când tânăra femeie ofițer este rănită de gloanțele inamice. Documentarul relatează istoria învățătoare din Târgu Jiu care, în timpul Primului Război Mondial, se înrolează voluntar ca infirmieră de companie. Filmările au durat mai bine de doi ani și conțin imagini rare din arhivă, spune publicistul Dorin Brozbă.

„Avem inserate imagini cu subcomisarul Ioan Popilian, nimeni altul decât comandatul civililor, care au ținut pieptul Armatei Germane în Primul Război Mondial, când ei au atacat pentru prima dată Târgul-Jiu. Apoi o aveam pe Regina Maria a României, supranumită și mama răniților, care vizitează răniții în Spitalul de la Iași. Avem și imagini cu Regele Carol al II-lea, când vine la Târgu-Jiu, în data de 8 septembrie 1935 și participă direct la inaugurarea mausoleului care este montat pe mormântul eroinei”.

Realizatorul filmului, Dorin Brozbă, a cunoscut-o și pe sora Ecaterinei Teodoroiu, Sabina Teodoroiu, care povestește despre ultima întâlnire dintre cele două surori.

„Ultimele ei imagini cu sora sa au fost atunci când Ecaterina Teodoroiu a părăsit ultima data casa când a plecat la război, era tunsă, îmbrăcată cu uniformă militară și a venit acasă să-și ia rămas bun de la familie. Atunci Ecaterina a pieptănat-o, a pupat-o, a plecat cu lada și i-a făcut cu mâna”.

Filmul durează 42 de minute și este destinat, în linii mari, copiilor. Rolul Ecaterinei Teodoroiu este jucat de o muzeografă, iar cel al logodnicului său, de un jurist.

Radio România Iași a inițiat proiectul de prezentare publică a celor două producții cultural-istorice în mai multe orașe din România, precum și la Chișinău. 

„Am gândit să fie desfășurat cumva pe linia frontului, pornind de la Onești, județul Bacău acolo unde știm că s-au dus lupte foarte grele și vom încheia la Fitionești, județul Vrancea, acolo unde Ecaterina Teodoroiu, acum o sută de ani, a căzut în luptă pentru pregătirea marelui act al unirii, al marii uniri realizate 1 decembrie 1918. A avut așadar, această tânără de 23 de ani o cauză, un țel, o dorință de a pune mai presus de propria persoană o idee, ideea de reușită a decenței, de unire a românilor, de libertate, am prețuit acest gest și astăzi vrem să întoarcem măcar puțin datoria de a nu uita, de a cunoaște, de a respecta”, a declarat redactorul Radio Iași, Petronela Cotea.

Șeful Catedrei de Istorie de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Nina Uzicov, spune că în manualele de istorie sunt doar câteva rânduri dedicate celei care a fost Ecaterina Teodoriu.

„În capitolul despre români în primul Război Mondial sunt două rânduri, de aceea peste această secvență uneori se trece cu vederea. Ea era pregătită de această faptă, ea a mers pe această cale. Încă din copilărie, Ecaterina Teodoriu are o viață foarte interesantă. Ea s-a născut într-o familie de țărani, într-o situație mai modestă, a fost observată de boierul satului, care i-a dat o cale și și-a făcut studiile la București. E o cale spre care a mers, nu a fost nimic întâmplător”.

Ecaterina Teodoroiu a fost asistentă medicală pe front, iar după moartea fratelui, în brațele ei, obține permisiunea de a lupta pe front. Ea a participat la marile bătălii de la începutul Primului Război Mondial, situațiile dramatice de pe front fiind agravate, în iarna anului 1917, de epidemia de tifos exantematic. Ecaterina Teodoroiu ajunge la Mărășești în fața mitralierelor inamice, unde a căzut eroic, onorând steagul românesc.

La 22 august 1917, unitățile române sunt atacate și surprinse descoperite de unități din Regimentul 40 Rezervă german. În timpul retragerii, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu a fost lovită mortal de gloanțele unei mitraliere germane, pe Dealul Secului, comuna Fitionești, județul Vrancea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău