DOCUMENTAR | Statuia Libertății – un simbol al valorilor democratice americane

  • 28 Octombrie 2018 12:59
DOCUMENTAR | Statuia Libertății – un simbol al valorilor democratice americane

Duminică, 28 octombrie, se împlinesc 132 de ani de la inaugurarea unui monument – simbol al Statelor Unite ale Americii, Statuia Libertății. Construcția, situată la intrarea în portul New York, poartă numele original „Libertatea Luminând Lumea” (în franceză „la Liberté éclairant le monde”) și reprezintă un cadou al Franței făcut SUA cu ocazia aniversării a 100 de ani de la câștigarea independenței Statelor Unite, și un simbol al prieteniei dintre cele două națiuni.

Monumentul se află în portul „Liberty Island”, pe o mică insulă din orașul New York, la sud-est de Manhattan, la gura de vărsare a fluviului Hudson în oceanul Atlantic, un loc ales special pentru a transmite călătorilor sosiți aici salutul de bun venit pe pământ american.

În accepțiunea generală, Statuia Libertății, sau „Lady Liberty” cum mai este numită popular, este un simbol al libertății în general și reperul preferat al luptătorilor pentru libertate.

În Marea Britanie exista o statuie similară, Britannia, construită înaintea Statuii Libertății, un monument care simbolizează valorile democratice britanice și care a devenit cunoscut mai ales în perioada în care ascensiunea Imperiului Britanic era la apogeu.

DOCUMENTAR | Statuia Libertății – un simbol al valorilor democratice americane AFP PHOTO/Don EMMERT / AFP PHOTO / DON EMMERT

Interesant este că primul model al Statuii Libertății, la scară mai mică, a fost turnat în bronz, fiind destinat inițial unui far monumental, având ca sursă de inspirație Colosul din Rodos, intenția fiind de a fi amplasat la intrarea în Canalul Suez. Acest proiect a fost realizat în anul 1870 pentru expoziția universală de la Paris din anul 1900. Începând cu anul 1906, exemplarul a fost instalat în grădina Luxemburg din Paris.

Revenind la original, construcția acestuia a început la Paris, în anul 1875, statuia fiind, așa cum aminteam, un cadou al Franței pentru SUA. Începând cu proiectarea, apoi realizarea mulajelor din ghips, o operațiune extrem de migăloasă, construcția a fost finalizată după nu mai puțin de nouă ani, fiind predată oficial la 4 iulie 1884, și transportată, apoi, de fregata Isere, în nu mai puțin de  214 lăzi și 350 de componente. Trebuie spus că înainte ca statuia să ajungă în America, autorul ei s-a deplasat peste ocean pentru a discuta cu președintele Ulysses S. Grant despre locul unde urma să fie amplasată, pentru destinație fiind aleasă o mică insulă în portul din New York City, denumită astăzi Liberty.

Componentele statuii au ajuns în portul New York la 17 iunie 1885, iar asamblarea lor a durat mai bine de patru luni, fiind realizată pe o insulă de pe râul Hudson, lângă New York.

Monumentul a fost inaugurat de președintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886.

Sculptorul care a construit statuia este Frederic Auguste Bartholdi (1824 – 1904), iar Gustave Eiffel, „părintele” Turnului Eiffel, este cel care a creat armătura Statuii Libertății. Ideea i-a venit lui Bartholdi, după ce politicianul Edouard Rene a spus, în timpul unei cine la nivel înalt, că dacă în America ar „răsări” un monument care să ofere un tribut independenței lor, acesta ar trebui făcut de ambele popoare.

DOCUMENTAR | Statuia Libertății – un simbol al valorilor democratice americane / AFP PHOTO / STRINGER

Statuia o reprezintă pe Libertas, zeița romană a libertății, care stă cu un picior pe lanțul rupt al sclaviei, ținând în mâna stângă o tablă cu inscripția „4 iulie 1776” – data ratificării Declarației de independență a Statelor Unite ale Americii, în mâna dreaptă o făclie cu flacăra aurită, iar pe cap purtând o coroană împodobită cu șapte țepi – fascicole de lumină – și 25 de ferestre, simbolizând cele șapte mări și continente (Africa, America de Nord, America de Sud, Asia, Europa, Oceania și Antarctica), respectiv cele 25 de nestemate ale lumii.

Despre sursa de inspirație a artistului, există mai multe opinii ale specialiștilor, unii susținând că Isabelle Eugenie Boyer, văduva lui Isaac Merrit Singer, o femeie frumoasă și vestită în Paris, a fost chipul care l-a inspirat pe artist, iar alții, că este vorba de mama sculptorului, Charlotte Bartholdi, de care aceasta a fost foarte apropiat, sau chiar Jean Emilie, amanta artistului…

Monumentul are o greutate totală de 225 tone, fiind construit din cupru, însă culoarea statuii este acum verde, rezultată din oxidarea materialului din care este construită.

Pentru construirea acestui monument au fost folosite 300 de foi de aramă ciocănită de 2,5 mm, în greutate totală de 80 de tone, iar armătura interioară cântărește circa 100 de tone.

Sistemul foarte ingenios al construcției, din plăci de cupru atașate unui cadru de metal, dă statuii o flexibilitate remarcabilă care o face să reziste celor mai teribile vânturi sau furtuni, mai ales prin fixarea scheletului metalic de un pilon central foarte solid.

La bază, soclul este construit în Statele Unite, din piatră, și are formă de stea, în inetrior găzduind un muzeu. Piatra din care este construit soclul este una specială și provine dintr-un mic sat din Franța, probabil din Ruoms sau din Pouillenay, fiind aleasă pentru faptul că este foarte rezistentă la acțiunea corozivă a apei sărate.

Construcția piedestalului a reprezentat, însă, cea mai mare problemă a ansamblului monumental, una chiar stânjenitoare, fiindcă el trebuia plătit și construit de americani, care însă nu găseau fonduri pentru acesta. Abia după ce torța statuii a fost expusă în Madison Square Garden timp de șase ani, între 1876 și 1882, într-o încercare de a atrage fonduri și abia după ce publicistul Joseph Pulitzer a început să menționeze numele celor care donau bani, fondurile au început să vină ceva mai simplu.

Înălțimea totală a statuii este de 93 de metri, iar fără soclu măsoară 46,5 m.

În interiorul statuii se află o scară cu 354 de trepte pe care se poate urca, însă, după atentatele de la 11 septembrie 2001, vizitarea ei la interior a fost interzisă, pentru ceva vreme. La finalul celor 354 de trepte se află coroana statuii, care oferă celor care ajung acolo, imagini panoramice de excepție.

În anul 1924, Statuia Libertății a fost declarată „monument al națiunii americane”. Trebuie menționat faptul că turiștii care vor să acceadă în interiorul Statuii Libertății, o pot face gratuit, însă în baza unei programări cu mult timp înainte, vizitatorii fiind nevoiți să plătească doar biletul pentru feribotul ce îi transportă până pe insula ce găzduiește monumentul, Insula Libertății, punctele de plecare fiind Battery Park City sau New Jersey.

DOCUMENTAR | Statuia Libertății – un simbol al valorilor democratice americane AFP PHOTO/Henny Ray ABRAMS / AFP PHOTO / HENNY RAY ABRAMS

Feriboturile pleacă din Battery Park City de la ora 8:30 a.m. până la 5:00 p.m., iar biletele costă 25$ pentru adulți și 21$ pentru vârstnici, iar pentru copii între 4 și 12 ani, prețul e de doar 16$, copiii sub 3 ani având acces gratuit. Acest preț include și vizitarea piedestalului statuii. Pentru cei care urcă în vârful statuii, biletul costă cu 3$ mai mult, însă prețurile pot scădea semnificativ pentru deținătorii de NYC Pass.

Deși plimbarea către obiectiv se face cu un feribot care oprește la statuie, acesta mai are o a doua oprire pe o altă insuliță aflată foarte aproape de Liberty Island, Ellis Island, care reprezintă, din punct de vedere istoric, „poarta de acces” în Statele Unite a imigranților veniți aici cu sute de ani în urmă. Ellis Island era locul în care familii întregi se regăseau după ani de despărțire, dar și locul multor lacrimi cauzate de controlul riguros la care erau supuși imigranții, circa 2 % din cei care ajungeau aici fiind trimiși înapoi de unde au venit din diferite motive. Tocmai de aceea, aici se află muzeul dedicat imigranților, care poate fi vizitat.

Măsurile de securitate pentru vizitatori sunt aproape „draconice”, un prim filtru găsindu-se înainte de popasul pe insulă. Procedura este similară ca rigurozitate cu cea realizată pe aeroporturi. Un alt filtru de securitate se află înaintea urcării în „coroana” statuii, iar aici accesul cu bagaje voluminoase, umbrele, chiar saci de umăr, băuturi sau mâncare este strict interzis.

DOCUMENTAR | Statuia Libertății – un simbol al valorilor democratice americane 1986/ AFP PHOTO / Maria Bastone

Tot din motive de securitate, vizitele spre coroană sunt restricționate doar pentru grupuri de 4 persoane și pentru acestea e nevoie de rezervări cu mult timp în avans (însă acestea se pot realiza pe internet sau chiar telefonic), copiii trebuie să aibă măcar 122 de cm pentru a merge pe treptele de sus și, în fine, o persoană poate vizita coroana doar o dată la 6 luni.

Având în vedere că cele mai aglomerate luni sunt aprilie și august, mai ales în aceste perioade, accesul pe insulă trebuie să se realizeze din timp, durata vizitei pe insulă ajungând uneori chiar și la cinci ore.

Ca un fapt inedit să amintim și că în august 2003, la o lună după ce Statuia Libertății fusese redeschisă după remedierea pagubelor produse de uraganul Sandy, feribotul Miss New Jersey, care avea la bord 497 de pasageri, a ratat acostarea pe insula pe care se află statuia, trei persoane fiind rănite ușor, acesta fiind unul din extrem de rarele incidente de acest fel care afectează turiștii care doresc să ajungă aici.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău