DOCUMENTAR | Radio Timișoara – o voce de referință în Banatul multietnic
-
08 Mai 2018 18:52
Sâmbătă, 5 mai, s-au împlinit 63 de ani de la primul semnal emis în eter de Radio România Timișoara, postul regional al Radiodifuziunii. Radio Timișoara este postul cu cea mai bună acoperire din zona de vest a României și oferă spații ample pentru grupaje de știri, reportaje, interviuri, transmisiuni de la evenimente, dar și pentru programe economice, sociale sau culturale referitoare la această zonă a țării. În Banatul multietnic, primii pași în dezvoltarea radiofoniei au fost făcuți cu mult înaintea primei emisiuni a postului de Radio Timișoara, și cu ceva timp înaintea altor posturi regionale ale Radiodifuziunii, poate și fiindcă în această zonă s-a simțit mai întâi și mai pregnant și influența emisiunilor posturilor occidentale de radio. În noiembrie 1925, se deschid cursurile Școlii de radioamatori din București și se pun bazele filialelor din mai multe orașe din țară, printre care Timișoara, Constanța și Brăila.
În zilele de 26 și 27 iulie 1930, la aproape doi ani distanță de la prima emisie a Radiodifuziunii Române (1 noiembrie 1928), avea loc, în municipiul de pe Bega, Adunarea Generală de Reînființare a Asociației Culturale Bănățene, în cadrul reuniunii fiind menționată pentru prima dată ideea înființării unei stații de radiodifuziune în acest oraș, tocmai din dorința de a adăuga noi valențe și identități spiritualității românești bănățene, care urma să – i reunească pe cei mai de seamă intelectuali din această regiune.
Însă abia în iulie 1939, presa anunța că Radio Timișoara, despre care se vorbea pe atunci atât de mult, a trecut de la faza de idee la proiect în toată regula, menționându-se faptul că, încă din acel an, urmau să înceapă lucrările de construcție la clădirea ce va adăposti postul de emisie.
Aceste planuri aveau să fie zădărnicite de cel de-Al Doilea Război Mondial, apoi de instalarea comunismului în țara noastră, și de principiul conform căruia „Intelectualii trebuie să dovedească prin eforturi sporite că merită încrederea clasei muncitoare”. Atunci, mulți dintre intelectualii bănățeni – și nu numai – care au inițiat și dezvoltat ideea înființării unui post de radio în regiune, au luat drumul închisorilor, iar cei rămași în libertate au abandonat proiectul pentru mai mulți ani.
La nivel central, în anul 1945, Guvernul Petru Groza anunța chiar suspendarea Consiliului de Administrație al Radioului, iar instituția a fost afectată de epurări considerabile.
La începutul anilor ’50 însă, centrele de radioficare au început să fie construite în ritm alert, în principalele localități din țară, iar radiofonia bănățeană era completată de o subredacție a postului central de radio, sub conducerea lui Mihai Glaja.
Astfel, în vara anului 1952, de la Timișoara a început emisia unor programe de seară cu durata de un sfert de oră, între orele 18.45 – 19.00, pe lungimea de unde medii de 397 metri a Radio București, cu un buletin de știri și muzică populară românească și sârbească.
În ianuarie 1953, Comitetul de Radio de pe lângă Consiliul de Miniștri, decide amenajarea Casei Radio din Craiova, iar prin aceeași hotărâre se stabilea și amenajarea caselor radio de la Cluj și Timișoara.
A venit, apoi, ziua de 5 mai 1955, la ora 20:15, și momentul primei emisiuni lansate în eter de studioul regional Radio Timișoara.
Primii crainici au fost Andrei Dângă și Emilia Culea, aceasta mărturisind, peste ani: „După soțul și băiatul meu, radioul a fost cea mai statornică dragoste a mea. Dacă aș fi din nou tânără, mi-aș alege aceeași profesie”.
În zilele de 7 și 9 mai 1955, au fost difuzate cea de-a doua și, respectiv, a treia emisiune, începând cu data de 11 mai 1955, emisiunile, cu durata de 30 de minute, au devenit zilnice, în intervalul orar 20.15 – 20.45, iar din 1 ianuarie 1956, durata zilnică a emisiei a fost de 60 de minute.
Continuarea pe rador.ro.