DOCUMENTAR | Mirabela Dauer împlinește 70 de ani

  • 09 Iulie 2017 23:28
DOCUMENTAR | Mirabela Dauer împlinește 70 de ani Sursa: Femeia.ro

Cântăreața Mirabela Dauer s-a născut la București, la 9 iulie 1947. Din copilărie a îndrăgit sportul, dar în aceeași măsură a fost pasionată și de muzică.

Profesoara de balet cu care se antrena i-a sugerat să mergă să cânte la Casa de Cultură ''Turturele''. La început a cântat muzică populară, la Școala Populară de Artă a interpretat piese folclorice din repertoriul Angelei Moldovan, potrivit site-ului artistei, www.mirabeladauer.ro. Ulterior a studiat la această școală la clasa profesoarei Florica Orăscu, avându-i corepetitori pe Marius Țeicu și Marius Popp, notează Agerpres.

Prima piesă de muzică ușoară care i-a fost încredințată de compozitorul Ion Cristinoiu este ''Taina nopții''. A colaborat apoi cu Iuliu Merca, la piesa ''Padidadam'', și cu Marius Țeicu, acesta încredințându-i melodia ''De când te-am întâlnit''. Cu piesa lui Marius Țeicu a debutat oficial în anul 1970, la televiziune. În același an a obținut și prima distincție artistică, Premiul special al juriului, pe scena Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia, în următorul an câștigând, pe scena aceluiași festival, Premiul de interpretare.

 

Din 1977, Vasile V. Vasilache i-a încredințat foarte multe melodii. Apoi a colaborat cu Marian Nistor. Acesta i-a încredințat melodiile ''Noapte de mai'', ''Frunza mea albastră'', ''Mulțumesc, iubită mamă'', ''Iartă-mă'', ''Amintiri'' și ''Roboțel''. Alături de grupurile Sincron, Mondial, Savoy, Progresiv TM, Post Scriptum, Mondial '90 a susținut mii de concerte în țară.

A întreprins turnee în Iugoslavia și, împreună cu colectivul Teatrului ''C. Tănase'', în URSS și Ungaria (1972). În 1974 a început seria colaborărilor cu televiziunea poloneză, apărând în show-urile prezentate de studiourile TV din Varșovia, Katovice și Kracovia. A participat la Festivalul ''Lira Bratislavei'' din Cehoslovacia, acompaniată de formația Mondial (1975). 

Mirabela Dauer împreună cu Dan Spătaru, cu ocazia lansării unui nou album

În emisiunile de televiziune în care a apărut în perioada de debut, Mirabela a colaborat cu realizatori talentați: Aurora Andronache, Sanda Balaban, Tudor Vornicu, Alexandru Bocăneț, Titus Munteanu, Ovidiu Dumitru, Mariana Șoitu.

În următorii ani a obținut o serie de premii: Premiul I la Festivalul Prieteniei de la Moscova ; Premiul al III-lea — ''Orfeul de bronz'', la Festivalul ''Orfeul de aur'', de la Slancev Breg din Bulgaria; Mențiunea specială a juriului la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia (1976); Premiul I pentru interpretare la Festivalul șlagărelor de la Dresda (1978); Premiul Interviziunii la Festivalul de la Sopot (1979). 

Artista în 1996

În anul 1980 a editat primul disc LP, intitulat ''Voi cânta'', continuând cu ''Taina nopții'' (1982), ''În zori'' (1984) și ''Morărița'' (1985), urmate de alte șase albume până în 1989: ''Dimineți cu ferestre deschise'' (1986), ''Ești visul meu'' (1986), ''Te-aștept să vii'' (1987), ''De ce nu-mi spui că mă iubești'' (1988), ''De dragul tău'' (1988), ''Bine te-am găsit (1989).

Din anul 1980 a participat la emisiunile-concurs ''Șlagăre în devenire'' obținând Premiul de popularitate cu ''Taina nopții'' și Premiul tinereții. Melodiile ''Vis de pace'' și ''Te aștept să vii'' au primit Premiul juriului și Premiul de popularitate, iar ''În zori'' și ''Cântec pentru pacea lumii'' — Premiul de popularitate.

https://www.youtube.com/watch?list=PLxO8-C91Lp92JMlBRmrFu2EgeEpscRkoF&v=1UAb75R9E6c

Între piesele pe care le-a lansat și au devenit șlagăre se numără: "Ce-mi place mie" (Aurel Giroveanu), "La primăvară" (Iuliu Merca), "Ești visul meu" (Marius Țeicu), "Taina nopții" (Ion Cristinoiu), "De ce nu-mi spui că mă iubești" (Vasile V. Vasilache), "Te-aștept să vii" (Ionel Tudor), "Bine-ai venit, iubire" (Temistocle Popa), "Eu cred în dragoste" (Cornel Fugaru), "Mulțumesc iubită mamă", "Frunza mea albastră" (Marian Nistor), "Stai lângă fruntea mea" (Mircea Drăgan). 

Mirabela Dauer la Festivalul Callatis, 2007

A mai reprezentat țara noastră și la Festivalul cântecului din Cuba (1983), Festivalul ''Lira Bratislavei'', unde a obținut Premiul al II-lea (1985).

A continuat să fie prezentă pe scena muzicii ușoare românești și după 1990, lansând albume foarte bine primite de public: ''Nopți albe de dor'' (1990), ''Dacă nu te-aș iubi'' și ''E bine, e bine, e foarte bine'' (1992), ''Te iubesc, iubirea mea'' (1994), ''Best of'' (1995), ''Nu te părăsesc iubire'' (1996), ''Plânge un artist (1997, cu Cătălin Crișan), ''Tu'' (1998), ''Ești bărbatul altei femei'' (2000), ''De ce oare?'' (2003), ''Grădina dragostei'' (2004), ''Aș vrea să-mi dai inima ta'' (2005, cu Rareș Borlea — Raoul), ''Dar din Rai'' (2005, cu Raoul), ''Te-aștept să vii'' (2006), ''Best of'' — vol.1 (2006), ''Floare albă, floare albastră'' (2007, cu Raoul), ''Best of'' — vol.2 (2008), ''Pentru inima mea'' (2009, cu Raoul), ''În brațele tale'' (2011), potrivit site-ului www.mirabeladauer.ro

La Gala Radio România ''80 de ani de muzică în 80 de ani de radio'', 2008

Pentru albumul ''Best of'' a primit Discul de Aur, oferit de Casa de Discuri Electrecord (1995), iar în 2002 i-a fost decernată Diploma de Onoare a Ministerului Culturii și Cultelor, în cadrul Galei ''O zi printre stele''. A fost decorată cu Ordinul Național "Meritul Cultural" clasa I în grad de "Cavaler", de către Președintele României (2004).

În 2006, Televiziunea Română i-a oferit ''Diploma de Onoare" și Trofeul "TVR50". În 2002, îndrăgita cântăreață, în colaborare cu jurnalista Anca Nicoleanu, a lansat un volum autobiografic, intitulat ''Mirabela''.

În cadrul celei de-a XIX-a ediții a Galei premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală" desfășurată în martie 2010, revistă lunară editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), la secțiunea "Divertisment", Mirabela Dauer a primit premiul Excelenței Interpretative. 

Lansarea albumului ''Cântece pentru inima mea'', 2009

În decembrie 2014, Mirabela a susținut, la cinematograful ''Patria'', concertul ''E nevoie de iubire'', unde a urcat pe scenă alături de Corul de copii ''Nostalgia'' și de Corul Seniorilor, dar și de Amna și Vizi.

În 2016, Mirabela a lansat melodia ''Bucurie și mister'', muzica și versuri Marius Cristi Popa, care a fost cântată de artistă și la Festivalul București Music & Film, în septembrie 2016, în Piața Universității, acompaniată de orchestra condusă de compozitorul Ionel Tudor.

Artista iubește deopotrivă colegii săi de generație, dar și generația nouă de artiști, o dovadă fiind îndelungata sa colaborare cu Raoul, dar și cu Alex Velea, Smiley, WhatsUp, Ada sau Vunk, conform site-ului www.mirabeladauer.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău