Documentar dedicat Reginei Maria, la televiziunea France 3

  • 24 Ianuarie 2022 09:04
Documentar dedicat Reginei Maria, la televiziunea France 3

France 3, unul dintre canalele televiziunii publice franceze, va difuza în această seară, în premieră, filmul documentar "Maria de România, uimitoarea regină a Carpaților", în cadrul celei mai apreciate emisiuni de istorie din Franța - "Secretele istoriei".

Emisiunea se difuzează de la ora 22:05, ora României.

Reporter: Un an și jumătate s-a lucrat la această producție. Imagini și fotografii de arhivă, mărturii ale unor membri ai Casei Regale a României și istorici, filmări în care telespectatorii francezi vor descoperi frumuseți ale patrimoniului țării noastre - Castelul Peleș și Bran, Muzeul Național Cotroceni, Mănăstirea Curtea de Argeș, care adăpostește mormintele regilor României, și, nu în ultimul rând, peisaje de vis din Carpații noștri, toate adunate de echipă în vizita făcută în România. Realizatorul emisiunii "Secrets d'Histoire" - Secretele istoriei, Stéphane Bern, o vedetă de televiziune, dar și o personalitate foarte implicată în conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural al Franței, îmi declara în octombrie 2019, la Paris, când l-am întâlnit pe malul stâng al Senei, la ceremonia prin care promenada din apropierea Turnului Eiffel era denumită Regina Maria a României.

Stéphane Bern: Regina Maria a României este o personalitate românească pentru că este strâng legată de crearea României Mari. A fost în Primul Război Mondial, și după aceea, o adevărată figură maternă, foarte iubită de români. Ea este în același timp un personaj profund european. Nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, dar și a Țarului Rusiei, este cub totul ancorată în Europa. Așa că, pentru aceia care își pun adesea întrebări despre locul României în Europa, iată și cel mai bun răspuns: Regina Maria a României.

Reporter: Informieră a soldaților români în spitalele militare în timpul Primului Război Mondial, Regina Maria este recunoscută apoi în toată Europa ca o adevărată ambasadoare a cauzei românești. Nu numai la Paris, dar și în alte capitale europene, ea a susținut interesele românești și a obținut sprijin pentru reunificarea țării, recunoașterea României Mari și a Statului Național Unitar Român.

Sursa: RRA

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău