DOCUMENTAR | 75 de ani de la nașterea legendei Janis Joplin

  • 19 Ianuarie 2018 07:05
DOCUMENTAR | 75 de ani de la nașterea legendei Janis Joplin

Janis Lyn Joplin s-a născut la 19 ianuarie 1943, în localitatea Port Arthur, Texas, într-o familie modestă și liniștită. În adolescență, Janis Joplin a cântat cu diferite formații folk și blues, în cluburi. S-a înscris la mai multe instituții de învățământ, dar nu a terminat niciuna.

La 16 ani a început să-și manifeste dragostea pentru muzică, frecventând barurile din Louisiana, unde asculta blues și jazz. În perioada în care studia Artele Frumoase la Universitatea din Texas, a început să cânte în baruri, alături de Waller Creek Boys.

În anul 1963, a renunțat la facultate pentru a-și căuta norocul în San Francisco. Acolo începe să cânte cu diverși artiști, printre care Jorma Kaukonen, chitarist ce s-a făcut cunoscut ulterior în trupa Jefferson Airplane, potrivit site-ului www.bestmusic.ro

După o scurtă perioadă în care s-a retras în Texas, în 1966 s-a întors în California și a cântat în trupa Big Brother and the Holding Company, cu care, în 1967, a înregistrat primul album.

Joplin iubea libertatea creativă de pe scena muzicală din San Francisco. A cântat cu grupuri ca: The Grateful Dead, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service și The Charlatans, în faimoasele Săli de dans Avalon Ballroom, Fillmore East și Fillmore West, sau la festivalurile în aer liber de la Golden Gate Park și Haight-Ashbury.

A participat împreună cu formația sa la Festivalul de la Monterey din 1967, alături de mari artiști ca Jimi Hendrix, The Mamas and The Papas, Jefferson Airplane, Otis Redding și The Who. Au cântat Combination Of The Two, iar Janis a uimit audiența cu o versiune a blues-ului lui Big Mama Thornton, Ball And Chain. Din acel moment au fost contactați de producătorul lui Bob Dylan, Albert Grossman, precizează site-ul https://janisjoplin.com

În primăvara anului 1968, s-au mutat la New York, pentru a înregistra albumul Cheap Thrills, pe care se află hitul "Piece of My Heart", care a ieșit pe piață în august 1968. Lansând-o pe Janis în top, după trei zile era deja disc de aur, iar în primele luni se vânduseră mai mult de un milion de exemplare.

Critica a fost foarte bună, iar presa s-a concentrat asupra ei și mai puțin asupra grupului, spunând că ea era prea bună pentru o astfel de formație. Acest lucru a dus la tensiuni între ei, astfel că Janis dorea să-și îndrepte stilul spre blues și soul, ca Bessie Smith, Billie Holiday sau Aretha Franklin. Curând s-a despărțit de Big Brother and the Holding Company.

La începutul anului 1969, un nou grup era format - Kozmic Blues Band, fiind lansat albumul "I Got Dem Ol Kozmic Blues Again Mama!", care avea un sunet diferit de tot ceea ce erau obișnuiți ascultătorii să audă, era un amestec de rock, soul și blues.

În aprilie 1969, Janis Joplin și Kozmic Blues Band au efectuat un turneu în Europa, trecând prin Frankfurt, Stockholm, Paris, Londra. La întoarcerea din Europa, artista a declarat că la Londra a susținut cel mai bun concert. În acel an, din cauza epuizării, a început să consume alcool și droguri. La 16 august 1969 a avut o apariție de mare succes la Festivalul de la Woodstock, unde a lansat "Ball And Chain" și "Piece of My Heart". Spre finalul acelui an deja avea probleme cu drogurile și a hotărât să ia o pauză. Ultimul său concert a fost în Madison Square Garden din New York, în noaptea dintre 19 și 20 decembrie 1969.

În februarie 1970, a plecat la Rio de Janeiro pentru carnaval și pentru o cură de dezintoxicare. La întoarcerea în San Francisco, Albert Grossman i-a propus lui Janis un nou grup, Full Tilt Boogie Band, iar Janis a acceptat. În vara acelui an a participat alături de grup la Festival Express, împreună cu alți artiști importanți din acea perioadă, The Grateful Dead, Buddy Guy și The Band.

În septembrie 1970, s-a mutat la Los Angeles și a înregistrat "Pearl". Ziua de 4 octombrie 1970 a fost o zi importantă la studio și pentru a sărbători a ieșit să bea un pahar cu colegii. Câteva ore mai târziu a fost găsită moartă, cel mai probabil în urma unei supradoze. Corpul lui Janis Joplin a fost incinerat la Westwood, California, iar cenușa i-a fost împrăștiată în Oceanul Pacific, pe plaja de la Stinson. La șase săptămâni de la moartea sa, a fost lansat albumul "Pearl", în 1971, care s-a menținut pe locul întâi timp de 14 săptămâni.

Din discografia artistei amintim: "Big Brother and the Holding Company" (1967), "Big Brother and the Holding Company - Cheap Thrills" (1968), "I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama" (1969), "Pearl" (1971), "Janis in Concert" (1972), "Greatest Hits" (1973), "Janis" (1975), "Farewell Song" (1982), "Live at Winterland '68" (1998), "Box of Pearls" (1999), "Pearl (Legacy Edition)" (2005), "The Woodstock Experience" (2009), "Move Over 7" Vinyl Box Set (2011), "The Classic LP Collection Box Set" (2012), "The Pearl Sessions" (2012), "Live At the Carousel Ballroom 1968" (2012), "Little Girl Blue" (Soundtrack) (2016), "Little Girl Blue" (Film) ( 2016).

În 1995 a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame. În 2003, "Cheap Thrills" se afla pe locul 338 între primele 500 cele mai bune albume ale tuturor timpurilor. În 2004 revista Rolling Stone a plasat-o pe locul 46 între cei mai buni 100 de artiști ai tuturor timpurilor, în 2005 a primit postum Grammy Lifetime Achievement Award, iar în 2008, a ocupat locul 28 între cei mai buni 100 de cântăreți ai tuturor timpurilor.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,09 m/s
Mon
23
Tue
23
Wed
13
Thu
9
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău