DOCUMENTAR: Stefania Maracineanu – un adevarat fenomen in lumea stiintifica europeana

  • 01 Iulie 2016 09:20
DOCUMENTAR: Stefania Maracineanu – un adevarat fenomen in lumea stiintifica europeana

Astazi v-o prezentam pe Stefania Maracineanu, savanta considerata un adevarat fenomen in lumea stiintifica europeana. Ea a descoperit radioactivitatea artificiala,o veritabila revolutie in stiinta.

Stefania Maracineanu, profesoara de chimie si fizica la Scoala de Fete din Bucuresti, sosea in 1922 la Paris, cu o bursa din partea Ministerului de Stiinte din Romania. Datorita cunostintelor sale, a fost acceptata in laboratoarele celebrei Marie Curie, unde a lucrat cu oameni de stiinta remarcabili. Aici descopera cum se produce radioactivitatea artificiala, lucru demonstrat si in teza sa de doctorat sustinuta la Sorbona, in 1924. Sustinerea tezei a avut loc in fata unei comisii din care facea parte si Marie Curie.

Dupa doctorat, Stefania Maracineanu ramane in Franta pana in 1930, ca sa-si continue cercetarile alaturi de alti savanti europeni. Ea studiaza legătura dintre radioactivitate și ploi, iar mai târziu relația dintre cutremure și precipitații.

In 1935, sotii Frederic si Irene Joliot-Curie sunt cei care castiga premiul Nobel, pentru fantastica descoperire a radioactivitatii artificiale.

In 1930, Stefania Maracineanu se intoarce in Romania, de care ii era dor; refuza diferitele oferte din strainatate si prefer sa duca o munca de pionierat acasa, intemeind primul laborator de radioactivitate din tara, la Politehnica Bucuresti.

S-a ocupat și de fenomenele meteorologice, reușind să descopere procedeul de declanșare artificială a ploii cu ajutorul unor săruri radioactive și, de asemenea, să stabilească legătura între cutremure și precipitații. În 1931 a provocat prima ploaie artificială din lume în Bărăgan,;continua apoi cercetările ce pareau de domeniul science-fiction-ului, în Algeria, cu sprijinul guvernului francez. A semnalat pentru prima dată că în ajunul producerii unui cutremur crește radioactivitatea în zona epicentrului.

Daca activitatea stiintifica a Stefaniei Maracineanu este bine cunoscuta, viata ei personala ramane un adevarat mister.

S-a nascut la Bucuresti, in 18 iunie 1882, dar nu dorea sa vorbeasca despre anii copilariei si adolescentei; spunea ca au fost ani intunecati, un capitol din viata de care nu dorea sa-si aminteasca. Se banuieste doar ca provenea dintr-o familie instarita, daca avusese privilegiul de a fi tinuta in scoala.

Savanta s-a îmbolnăvit de cancer, cauzat de iradieri și a murit la data de 15 august 1944.

Studioul: Bucuresti FM
Realizator: Ioana Brusten, Andreia Barsan
Redactor sef adj. :Andreea-Oana Draguleasa
Prezentator: Alexandru Minculescu
Voice Over: Andreea Bratu
Operator camera: Cosmin Boroiu
Editor imagine: Cosmin Boroiu

Sursa: eualegromania.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău