DOCUMENTAR: Radio România Muzical, de 19 ani în slujba muzicii lumii

  • 24 Martie 2016 12:22
DOCUMENTAR: Radio România Muzical, de 19 ani în slujba muzicii lumii

Joi, 24 martie, se împlinesc 19 ani de la primul semnal emis în eter de postul Radio România Muzical, singurul post de radio românesc dedicat exclusiv muzicii clasice și de jazz și primul post de radio românesc cu specific muzical cu emisie online.Radio România Muzical poate fi recepționat pe două frecvențe – 104,8 FM pentru București și 97,6 FM –…

Joi, 24 martie, se împlinesc 19 ani de la primul semnal emis în eter de postul Radio România Muzical, singurul post de radio românesc dedicat exclusiv muzicii clasice și de jazz și primul post de radio românesc cu specific muzical cu emisie online.

Radio România Muzical poate fi recepționat pe două frecvențe – 104,8 FM pentru București și 97,6 FM – frecvență regională pentru centrul și sudul țării, are emisie live online, și posturi alternative online și poate fi ascultat și cu ajutorul radiourilor digitale, numai în București, pe frecvența 223,936 MHZ de pe Canalul 12.

În continuare vă prezentăm câteva repere cronologice din istoria acestui post de radio.

24 martie 1997 a fost prima zi de emisie a Radio România Muzical, pe frecvența de 72,08 MHz, în același an postul obținând Premiul Radio al Colegiului Criticilor Muzicali din România.

În februarie 1998 are loc prima transmisiune directă de la Teatrul „Metropolitan” din New York și de atunci, sub genericul „Serii de operă”, Radio România Muzical a prezentat anual stagiuni de transmisiuni de directe de la celebrul teatru newyorkez

La 27 aprilie 1998, postul primește Premiul Criticii Muzicale, la un an de activitate, conferit de Uniunea Criticilor „Mihail Jora”, iar la 7 decembrie 1998 are loc prima transmisiune directă de la deschiderea stagiunii la Teatrul Scala din Milano, eveniment transmis de atunci în fiecare an.

Tot în anul 1998 este înmânată Diploma de excelență doamnei Mihaela Doboș cu ocazia împlinirii a 70 de ani de radiofonie în România, conferită de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, precum și Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din Romania, acordat Luminiței Arvunescu pentru emisiunea „Seara de operă”, a postului.

În anul 1999 este organizat și transmis Festivalul Chopin, iar grila de program a postului devine flexibilă, structura acesteia fiind modificată de două ori pe an.

În același an este decernat Premiul Criticii Muzicale, pentru concepția și coordonarea „Festivalului Chopin”, la secțiunea „Evenimentul Stagiunii muzicale Radio”, Mihaelei Doboș.

În anul 2000, Radio România Muzical organizează manifestări muzicale de referință, precum Concertul aniversar Marin Constantin – 75, George Enescu – la sfârșit de mileniu sau Festivalul internațional Dinu Lipatti.

La 14 aprilie 2000, postul primește Premiul Criticii Muzicale acordat muzicologului Mihaela Doboș pentru concepția și coordonarea evenimentului stagiunii – Festivalul Chopin, organizator Radio România Muzical, conferit de Uniunea Criticilor „Mihail Jora”, iar în perioada iulie-august 2000 este transmis, pentru prima oară în direct, Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, devenit o tradiție anuală până în prezent.

În perioada 11-13 septembrie 2000 are loc, la Budapesta,  a 12-a ediție a concursului „Marele Premiu al Uniunii Internaționale de Radio și Televiziune”, în care Anca Romeci obține medalia de argint pentru emisiunea „Scări de serviciu pentru fluturi”. La 15 noiembrie 2000, Radio România Muzical participă la proiectul Open Radio, care permite emisia prin satelit, în Europa și in Israel, câte 3 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, iar la 1 decembrie în același an, prin preluarea programului Euroclassic Notturno, Radio România Muzical emite 24 de ore din 24, eveniment care se competează cu emisia pe frecvența de 97,9 MHz.

În martie 2002, România Muzical, primește Premiul de excelență, la 5 ani de existență, din partea Forumului Muzical Român, Premiul Criticii Muzicale este acordat muzicologului Mihaela Doboș pentru arta conducerii și pasiunea realizatorului în cei cinci ani de istorie a Postului România Muzical, conferit de Uniunea Criticilor „Mihail Jora” și medalia „Una vita per l’arte”, acordată tot Mihaelei Doboș, pentru rezultatele obținute în activitatea artistică și organizatorică, conferită de Fundația corală „Madrigal – Marin Constantin”. În același an este acordat marele premiu „Clopotul de aur” precum și Premiul „Best Editing” la Shanghai Spring International Music Festival, pentru emisiunea „Într-o lume a timpului”, acordate lui Valentin Marin.

De la 1 septembrie 2003, Radio România Muzical emite pe o nouă frecvență, 97,6 Mhz, ce oferă posibilitatea recepției emisiunilor în județe din centrul și sudul țării. În aceeași zi emsia pe frecvența de 72,08 Mhz, banda est, încetează.

La 2 octombrie 2004, începe emisia pe frecvența de 104,8 Mhz cu acoperire pe zona Bucureștiului, iar frecvența de 97,9 Mhz își încetează emisia.

În anul 2004 este decernat Premiul Maestro acordat de Forumul Muzical Român Mihaelei Doboș, directoarea postului, pentru promovarea proiectului „Avangarda îngerilor”, iar în 2005, este obținut Premiul „Media” acordat de Forumul Muzical Român pentru modul în care a fost reflectat Festivalul Internațional George Enescu – ediția 2005.

De fapt, 2005 a fost Anul George Enescu la Radio România Muzical, un proiect generos ce a pus în lumină personalitatea lui marelui compozitor și interpret, la 50 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

A urmat, 2006, Anul Mozart, în care postul a organizat zile cu proiecte speciale, alături de linii de programe ce reflectă creația unuia dintre cei mai iubiți compozitori ai istoriei muzicii, de la nașterea căruia se împlineau 250 de ani. Tot în anul 2006, postul muzical a primit Premiul special pe 2005 al revistei Cuvântul.

În ianuarie 2007, Radio România Muzical organizează proiectul patronat de Uniunea Europeană de Radio „București-oraș al muzicii”, incluzând concerte menite să prezinte viața muzicală din capitala României.

Din 19 februarie 2007, Radio România Muzical emite prin Satelitul Thor III și poate fi ascultat, necodat, în toată țara precum și în numeroase țări europene, iar la 1 iulie 2007, Radio România Muzical începe să emită online.

Din noiembrie 2007, redactor – șef al postului a devenit Liliana Staicu, după pensionarea Mihalelei Doboș. Liliana Staicu a prezentat timp de 10 ani, până în 2006, una dintre cele mai longevive emisiuni ale postului, „Olimpiada melomanilor”.

În anul următor este acordat de către Forumul Muzical Român, Premiul Musica viva Luminiței Arvunescu pentru ciclul de emisiuni „Puccini”, realizat împreună cu soprana Virginia Zeani sub auspiciile „Serii de operă”, și Premiul de Excelență pentru întreaga activitate acordat de Forumul Muzical Român, Mihaelei Doboș.

Tot în 2008, Radio România Muzical organizează mai multe momente dedicate Anului Puccini, între care și o serie de emisiuni în dialog cu marea soprană Virginia Zeani și cu participarea extraordinară a MS Regina Ana a României și a ASR Principele Radu, precum și a cuplului Angela Gheorghiu – Roberto Alagna, în care au fost comentate principalele opere pucciniene „Boema”, „Madama Butterfly”, sau „Tosca”.

În mai 2008, RRM organizează prima preselecție națională în vederea alegerii reprezentaților României la concursurile derulate sub egida Uniunii Europene de Radio: New Talent și Concertino Praga, iar de atunci postul organizează anual aceste preselecții.

În 18 aprilie 2008 are loc „Lecția micului meloman”, la Muzeul Național Peleș, un moment din care conceptul emisiunii se transformă și devine un veritabil teatru cu muzică.

În perioada 6 – 7 mai 2009, Radio România Muzical se implică în proiectul Swinging Europe, România fiind prima țară din fostul bloc comunist care organizează acest proiect în colaborare cu Uniunea Europeană de Radio. Includem aici remarcabile realizări precum concertele European Jazz Orchestra, dirijată de Peter Herbolzheimer, la Teatrul Metropolis și Sala Radio, precum și întâlnirea producătorilor de jazz din Uniunea Europeană de Radio.

Același an, 2009, aduce, în perioada 30 august – 26 septembrie 2009, un număr record de transmisiuni directe de la Festivalul George Enescu, adică 59 de concerte și peste 10.000 de minute consacrate reflectării acestui eveniment.

La 5 octombrie 2009 are loc lansarea noului site Radio România Muzical în limba română și concomitent, a celui în limba engleză, precum și lansarea primului stream on-demand „Opera mia”, iar la 6 decembrie 2009 are loc lansarea streamului on-demand pentru copii.

La 17 decembrie 2009 are loc prima transmisiune directă audio-video pe site-ul RRM – selecția națională pentru Concursul „New Talent”, organizat sub auspiciile Uniunii Europene de Radio

La 1 martie 2010 are loc emisiunea specială „Chopin 200” cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea compozitorului, iar la 24 martie are loc lansarea noii adrese web a site-ului, www.romania-muzical.ro, precum și lansarea de noi modalități de comunicare cu ascultătorii prin rețeaua de socializare Facebook.

Anul 2010 aduce și alte noi premii pentru RRM, precum Premiul Uniunii Criticilor Muzicali acordat Monicăi Isăcescu și lui Ștefan Costache, pentru coordonarea proiectului „Zilele Lipatti” desfășurat în perioada octombrie – noiembrie 2010, la Gala premiilor Forumului Muzical Român, Premiul „David Ohanesian” acordat Ligiei Ardelean pentru întreaga sa activitate radiofonică, la Gala premiilor Forumului Muzical Roman și Premiul „Performanță în management” decernat Lilianei Staicu, redactor șef Radio România Muzical, la aceeași gală.

La 1 octombrie 2010 are loc prima ediție a proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, iar la 18 octombrie 2010 are loc debutul proiectului „Zilele Lipatti”.

Primul spectacol comentat din Studioul Radio Metropolitan din New York, de Luminița Arvunescu, are loc la 5 martie 2011 iar în martie 2012, RRM organizează o serie de evenimente dedicate aniversării a 15 ani de la înființarea Radio România Muzical: recitalul pianistei Alice Sara Ott, la Sala Radio (24 martie), o nouă ediție a proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică” (1-31 martie), lansarea primului ziar de muzică clasică din România, editat în colaborare cu România liberă (19 martie), precum și două zile speciale de programe, bazate exclusiv pe preferințele ascultătorilor (24 – 25 martie).

În perioada 23 – 29 septembrie 2012 are loc prima ediție a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RADIRO – organizat de Radio România, iar la 7 ianuarie 2013 are loc debutul unui nou proiect marca Radio România Muzical: „Votează discul de muzică clasică al anului”, care are la bază votul publicului.

La 24 martie 2013 are loc lansarea unei noi versiuni grafice a site-ului Radio Romania Muzical, iar la 16 iunie 2013 are loc transmisia unui concert de gală, în direct, al concursului Concertino Praga derulat sub emblema EBU cu violonista Alexandra Bobeico (premiul I și premiul pentru cea mai buna interpretare a piesei impuse). Alexandra Bobeico a fost propusă de Radio România Muzical în această competiție și este prima muziciană care obține acest premiu pentru România în ultimii 30 de ani.

La 7 octombrie 2013, finala concursului New Talent de la Bratislava este transmisă în direct, iar câștigător a fost desemnat violonistul Răzvan Stoica, primul român care cucerește acest premiu în istoria de 40 de ani a acestei competiții derulate sub semnul EBU și propunerea Radio România Muzical pentru concurs.

La 29 martie 2014, spectacolul “Somnambula” de Vincenzo Bellini, este comentat în direct din studiourile Radio Metropolitan din New York, în cadrul emisiunii “Seara de operă”, iar în perioada 26 iulie – 1 august 2014 au loc transmisiuni în direct din cadrul Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth

La inițiativa Radio România Muzical, violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica înregistrează, între 7 și 11 iulie 2014, un nou CD în studiourile Radio România – “Virtuosity and passion” fiind lansat la 13 ianuarie 2015.

La 1 septembrie 2014 are loc lansarea oficială a noilor aplicații Radio România Muzical pentru mobil și tabletă, disponibile gratuite în Appstore și Google Play iar la 4 septembrie 2014 este anunțată semnarea parteneriatului dintre Radio România și Ministerul Educației Naționale privitor la proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” care devine astfel program național în școlile românești.

În perioada 20 – 27 septembrie 2014 are loc a doua ediție a Festivalului RADIRO, organizat de Radio România, amplu reflectat în emisiunile postului.

La 16 decembrie 2014, Radio România Muzical a organizat un concert de Crăciun cu semnificații deosebite: pe scena Sălii Radio a urcat Corul de Cameră Preludiu, condus de Voicu Enăchescu, iar înregistrarea acestui concert a fost difuzată în întreaga Europă în 21 decembrie, când Uniunea Europeană de Radio a transmis pe calea undelor „Proiectul de Crăciun” – 13 concerte propuse de cele mai importante radiodifuziuni europene.

La 13 ianuarie 2015, în organizarea Radio România Muzical, are loc concertul de Anul Nou susținut la Muzeul Cotroceni de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica iar la 26 februarie 2015, tot în organizarea Radio România Muzical, are loc concertul ansamblului de muzică veche românească Imago Mundi la Muzeul Cotroceni, a cărui înregistrare reprezintă România în cadrul proiectului Uniunii Europene de Radio „Ziua muzicii vechi” din 21 martie 2015.

La 18 mai 2015, interpreta discului de muzică clasică al anului 2014, pianista Alina Azario, susține un recital la Muzeul Național Cotroceni, în organizarea Radio România Muzical.

La 13 ianuarie 2016 s-a anunțat că discul care a strâns cea mai mare notă din cele mai multe voturi unice exprimate de public în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2015” derulată pe site-ul Radio România Muzical este semnat de pianista română Raluca Știrbăț și cuprinde integrala lucrărilor pentru pian solo de George Enescu. Albumul, alcătuit din trei cd-uri, a apărut la casa Hanssler Classic și a fost lansat la nivel internațional în octombrie 2015, iar la București pe 3 decembrie 2015.

În fine, în perioada 1 – 31 martie 2016, România „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, grație unui proiect inițiat de Radio România Muzical, perioadă în care, în fiecare zi, piese celebre din repertoriul clasic, în interpretări semnate de mari artiști români, se aud în spații neconvenționale pentru muzica cultă: hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj și mobilă, sedii de firme, dar și librării și muzee.

SURSA: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Fri
27
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău