DOCUMENTAR: Lady Gaga împlinește 30 de ani

  • 28 Martie 2016 17:06
DOCUMENTAR: Lady Gaga împlinește 30 de ani

Lady Gaga (Stefani Joanne Angelina Germanotta) s-a născut la 28 martie 1986, în Yonkers, New York, SUA.

început să cânte la pian de la vârsta de patru ani, compunând prima ei baladă la zece ani. La vârsta de 11 ani ar fi trebuit să înceapă să studieze la Școala Juilliard din Manhattan, dar a fost mutată la o școală romano-catolică privată, Convent of the Sacred Heart.

La 17 ani, a fost admisă cu permisiune specială la Universitatea New York, în cadrul Tisch School of the Arts. Aici a studiat muzică, a compus cântece și a scris eseuri despre artă, religie, probleme sociale și politice.

A semnat inițial cu Dej Jam Recording, la 19 ani, după ce președintele și directorul Island Def Jam Music Group, L.A. Reid, a auzit-o cântând pe un hol de lângă biroul său. După trei luni, Dej Jam a rupt contractul, cu toate că până atunci, fosta ei companie de management îi făcuse cunoștință cu producătorul și compozitorul RedOne, de asemenea impresariat de ei. Primul cântec produs de cei doi a fost ''Boys Boys Boys'', un mash-up inspirat de piesa ''Girls, Girls, Girls'' de Mötley Crüe și ''T.N.T.'' de AC/DC, potrivit site-ului cinemagia.ro.

A început să cânte în cluburile din centrul cartierului Lower East Side, cu formațiile Mackin Pulsifer și SGBand. Numele de scenă — Lady Gaga — i-a fost inspirat de melodia ''Radio Ga-ga'' a trupei Queen, potrivit site-ului bestmusic.ro.

La începuturi a compus pentru mai mulți artiști precum Fergie, Britney Spears, Black Eyed Peas și Pussycat Dolls, înainte ca Akon să-i descopere puterea vocală, oferindu-i un contract cu propria casă de discuri, Kon Live Distribution.

Albumul de debut — "The Fame" — lansat în octombrie 2008, a ajuns pe locul întâi în topurile din Austria, Marea Britanie, Canada și Irlanda și pe locul patru în Australia și Statele Unite.
Până în iulie 2009, vânzările materialului depășiseră trei milioane de exemplare. CD-ul "The Fame" a inclus hit-uri precum "Just Dance", "Poker Face" și "Paparazzi". Primele două cântece promovate, ''Just Dance'' și ''Poker Face'', au devenit hituri internaționale, primind șase nominalizări la premiile Grammy, inclusiv pentru ''Albumul anului''.

La începutul anului 2009, după ce a cântat în deschidere cu New Kids on the Block și Pussycat Dolls, a pornit în primul turneu solo, ''The Fame Ball Tour''. La sfârșitul aceluiași an și-a lansat al doilea album de studio — ''The Fame Monster'' — de pe care a promovat hitul ''Bad Romance'', pornind și într-un nou turneu, ''The Monster Ball Tour''. Pe 11 decembrie 2009, a întâlnit-o pe Regina Elizabeth II și a cântat melodia "Speechless" la The 2009 Royal Variety Performance. În 2009, Lady Gaga a câștigat trei premii la MTV Video Music Awards și a fost desemnată ''Rising Star'' la evenimentul Billboard Women In Music, conform bestmusic.ro.

Următorul single de pe ''The Fame Monster'' a fost "Telephone", care a ajuns la numărul unul în topul Billboard's Pop songs, devenind al șaselea single al lui Gaga și Beyoncé numărul unu în top. Melodia a intrat în topuri și în Marea Britanie.

La 6 ianuarie 2010, Lady Gaga a câștigat două trofee la gala People's Choice Awards 2010. Ea i-a învins pe Adam Lambert, Demi Lovato, Kris Allen și Susan Boyle la categoria ''Favorite Breakout Music Artist''. A doua secțiune la care a câștigat Lady Gaga este ''Favorite Pop Artist'', unde a fost în competiție cu Britney Spears, Katy Perry, Taylor Swift și Black Eyed Peas.

Concertul ''CheekToCheek Live'' la Hollywood Bow
Foto: (c) Lady Gaga / Facebook

La începutul anului 2011, Lady Gaga a lansat cel de-al treilea album de studio, ''Born This Way'', album care a ajuns locul întâi în toată lumea în mai puțin de 24 de ore. ''Born This Way'' a fost vândut în peste zece milioane de copii. Primul single de pe ''Born This Way'', intitulat ca și albumul, a ajuns locul întâi în toată lumea în mai puțin de 12 ore, ajungând locul întâi în Billboard Hot 100, fiind cel de-al 1.000-lea cântec ajuns în topul american pe prima poziție în întreaga istorie de peste 100 de ani.

Lady Gaga este apreciată de presa occidentală pentru faptul că a ''revoluționat muzica pop'', iar calitățile sale de compozitor au fost apreciate. Interpreta încorporează frecvent elemente techno în compozițiile sale. Printre artiștii care au influențat-o cel mai mult se numără Madonna, David Bowie, Marilyn Manson, Freddie Mercury și Michael Jackson.

Stilul muzical abordat de artistă preia influențe din muzica pop a anilor '90, cu elemente electro, printre instrumentele cel mai des folosite numărându-se sintetizatoarele și claviaturile. Profilul vocal al interpretei se încadrează în categoria altistelor, însă Lady Gaga poate interpreta compoziții muzicale specifice mezzo-sopranelor, iar întinderea sa vocală măsoară peste două octave.

În 2013, Lady Gaga a lansat albumul ''Artpop'', de pe care a promovat piesele "Applause'', "Do What U Want" și "Venus".

În septembrie 2014, a lansat albumul de duete jazz cu Tony Bennett numit ''Cheek to Cheek'', de pe care au fost promovate "Anything Goes" și "I Can't Give You Anything but Love".

În 2015, Lady Gaga și Dianne Warren au compus cântecul "Til It Happens To You", care a intrat pe coloana sonoră a filmului ''The Hunting Ground'', iar o parte din banii obținuți din vânzarea piesei au fost donați unor organizații umanitare. La 11 decembrie 2015, Lady Gaga a fost declarată de Billboard ''Woman Of The Year'', potrivit site-ului artistei, www.ladygaga.com. Tot în 2015, Lady Gaga și Tony Bennet au câștigat premiul Grammy pentru ''Cheek to Cheek'', categoria cel mai bun album vocal pop tradițional, conform site-ului www.popsugar.com.

În februarie 2016 a participat la Grammy Awards, unde a cântat o piesă tribut David Bowie.

Lady Gaga a oferit autografe la plecarea de la Hotelul Hilton din București, 2012

Lady Gaga a vândut peste 50 milioane de albume și 100 de milioane de discuri single în toată lumea.

Cântăreața a susținut un concert la București în 16 august 2012, în fața a peste 35.000 de oameni. În concertul numit "The Born This Way Ball" a cântat atât piese de pe albumul ''Born This Way'', cât și piese de pe albumele ''The Fame Monster'' și ''The Fame''.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău