DOCUMENTAR: Designerul vestimentar Tommy Hilfiger împlinește 65 de ani

  • 24 Martie 2016 18:55
DOCUMENTAR: Designerul vestimentar Tommy Hilfiger împlinește 65 de ani

Designerul vestimentar de origine americană, Tommy Hilfiger, fondatorul companiei ce-i poartă numele, s-a născut la 24 martie 1951, la Elmira, New York, SUA, fiind al doilea dintre cei nouă copii ai unei familii catolice irlandez-americană.

Tatăl său, Richard, era ceasornicar la un magazin local de bijuterii, iar mama, Virginia (născută Gerrity), de origine irlandeză, era asistentă medicală, așa cum arată www.biography.com.

Designerul Tommy Hilfiger salută publicul după show-ul colecție de toamnă 2016 în timpul Săptămânii Modei la New York — 15 februarie 2016

A absolvit liceul Elmira Free Academy în 1970, manifestându-și de timpuriu înclinațiile spre modă, industria muzicală și sport. A intrat în lumea modei pentru prima dată în 1969, promovând moda hippy-chic în campusurile universităților din New York. Primul său magazin "People's Place" (Locul oamenilor) a fost un real succes ajungând rapid un nume cunoscut și s-a dezvoltat de la un simplu magazin la un lanț de zece. Deși a deschis mai multe magazine în anii '70, Tomy Hilfiger a căpătat faimă după 1984, când a fost abordat de un antreprenor indian, Mohan Murjani, pentru a proiecta o linie de articole sportive pentru bărbați, sub propriul nume.

Captură Foto: (c) The Business of Fashion / YouTube

În anul 1985 a lansat prima colecție de haine preppy cu roșu, alb și albastru, sub marca Tommy Hilfiger și Hilfiger Denim, care a devenit extrem de populară la nivel mondial. "Cred că sunt următorul mare designer-american", declara Hilfiger unui reporter New York Times Square, în 1986, și chiar a fost numit unul din "cei patru mari designeri americani de îmbrăcăminte bărbătească", alături de Perry Ellis, Calvin Klein si Ralph Lauren.

Colecțiile sale sunt adesea influențate de subculturi muzicale. La începutul anului 1990, lumea hip-hop a îmbrățișat versiuni supradimensionate ale hainelor Hilfiger, iar marca a fost asiduu curtată de vedete rap și celebrități. Astfel, când rapper-ul amercian Snoop Dogg a ales să poarte un tricou gigant marca Tommy Hilfiger, în timpul emisiunii Saturday Night Live, în 1994, cifrele de vânzări au fost duse la un nivel record. Vânzările hainelor semnate Tommy Hilfiger au ajuns la 25 de milioane de dolari, până în anul 1990, iar după acest an stilul a trecut de la segmentul predominant al clasei de mijloc cu venituri medii către cel afro-american.

Ușor de recunoscut și foarte apreciat de admiratorii din întreaga lume, look-ul Tommy Hilfiger a fost întotdeauna alcătuit din haine sport-casual cu croi simplu dar cu un stil aparte. În 1995, a fost numit Menswear Designer of the Year de către Consiliul Designerilor de Moda din America.

Colecțiile companiei s-au extins mai târziu la îmbrăcăminte pentru femei și diverse articole de lux, precum parfumuri. Combinând stilul aristocratic cu viziunea modernă, Tomy Hilfiger a reușit să devină unul dintre cei mai respectați creatori din branșă. A avut șansa să lucreze cu Mick Jagger, David Bowie și Gwen Stefani și, mai mult decât atât, a creat pentru cele mai frumoase femei din lume, de la Beyoncé la Naomi Campbell. Astăzi brandul său acoperă o gamă largă de produse, de la haine, încălțăminte, genți, la ceasuri, parfumuri, ochelari de soare.

În 2007 creatorul de modă a semnat un contract de exclusivitate cu corporația americană Macy pentru vânzarea produselor sale, iar în 2010, a vândut compania pentru o sumă de trei miliarde de dolari, conglomeratului de îmbrăcăminte Phillips-Van Heusen.

Tomy Hlfiger s-a implicat în numeroase activități caritabile și a sponsorizat mai multor evenimente muzicale, precum turneul "...Baby One More Time" (1999) al cântăreței Britney Spears. Totodată a sprijinit unele organizații precum "Salvați Copiii" sau "Breast Health International" (BHI), concentrată pe cercetarea cancerului de sân și metode de tratament. Pentru sprijinul acesteia din urmă a proiectat, începând cu anul 2008, genți de mână ediție limitată. Pentru eforturile filantropice Hilfiger a primit Premiul UNESCO Suport, în anul 1999.

Designerul vestimentar a publicat, în 1997, prima sa carte, intitulată "All American: A Tommy Hilfiger Style Book".

În 2014, a intrat pe piața hotelieră, achiziționând hotelul Raleigh din Miami, construit în 1941, care este deja un simbol în stil art deco.

A fost căsătorit, timp de 20 de ani (1980-2000), cu Susie Carona, cu care are patru copii, iar din 2008 este căsătorit cu Dee Ocleppo cu care are un fiu.

Tomy Hlfiger a primit Premiul pentru întreaga carieră Geoffrey Beene, în anul 2012, din partea Consiliului Designerilor de Modă din America, iar astăzi continuă să fie principalul proiectant al brandului său, creațiile regăsindu-se în 1.400 de magazine din 90 de țări.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău