DOCUMENTAR: Actrița Natalie Portman împlinește 35 de ani

  • 09 Iunie 2016 17:33
DOCUMENTAR: Actrița Natalie Portman împlinește 35 de ani

Natalie Portman s-a născut la 9 iunie 1981, la Ierusalim.

Încă din perioada copilăriei, părinții s-au mutat în Statele Unite, stabilindu-se inițial la Washington, apoi la Long Island, în New York, unde Natalie a urmat liceul Syosset, notează site-ul biography.com.

La vârsta de 11 ani, a început o carieră în modelling, dar în scurt timp a decis să se îndrepte către actorie. Astfel, s-a înscris la Centrul Usdan, o școală de vară care inițiază copiii între 5 și 18 ani în diferite domenii artistice.

Natalie Portman a debutat în filmul lui Luc Besson, ''Léon: The Professional'' (1994), atrăgând atât atenția criticilor, cât și pe cea a publicului. În anul următor, a deținut un rol mic, dar captivant, în pelicula ''Heat'' (1995).

Proiectele următoare o consacră pe Portman ca pe una dintre marile actrițe de la Hollywood. Astfel, în 1996, joacă în ''Beautiful Girls'', alături de nume celebre precum Matt Dillon, Timothy Hutton, Uma Thurman și Lauren Holly. Mai târziu, în același an, joacă în musical-ul lui Woody Allen, ''Everyone Says I Love You'', alături de Drew Barrymore și Julia Roberts și în comedia SF semnată de Tim Burton, ''Mars Attacks!'', cu Jack Nicholson și Glenn Close. Renunță la cinematografie pentru un an, în 1997, dedicându-se rolului principal din piesa ''The Diary of Anne Frank'', jucată pe Broadway. Revine pe marile ecrane în 1999, în filmul ''Star Wars I: The Phantom Menace''. În același an, este distribuită, alături de Susan Sarandon, în ecranizarea romanului semnat de Mona Simpson, ''Anywhere But Here''. Anul 2000 îi aduce actriței un rol mai matur, în pelicula ''Where the Heart Is''.

În paralel cu cariera de actriță, Natalie Portman își continuă studiile, specializându-se în psihologie la Universitatea Harvard, pe care o absolvă în 2003, potrivit www.imdb.com.

A continuat să filmeze la seria ''Star Wars'', reluându-și rolul reginei Amidala. În 2004, Portman a jucat în ''Garden State'', iar în 2005 a fost distinsă cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru prestația din ''Closer'' (2004), în care a jucat alături de Clive Owens, Julia Roberts și Jude Law. Același film i-a adus și o nominalizare la Oscar pentru rol secundar. De asemenea, a fost apreciată pentru rolul din ''V for Vendetta'' (2005), urmat, în 2008, de cel din drama istorică ''The Other Boleyn Girl'', în care a jucat alături de Scarlett Johansson.

În 2010, a jucat în ''Black Swan'' (Lebăda neagră), în regia lui Darren Aronofsky, fiind distinsă, în 2011, cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal, dar și cu premiul Globul de Aur la aceeași categorie, pentru portretul uneori terifiant pe care-l face unei balerine obsedate de perfecțiune. Natalie Portman făcuse balet până la vârsta de 12 ani și, după o întrerupere de 15 ani, a reluat cursurile, la 27 de ani, special pentru acest film. Tot pentru acest film, actrița a slăbit nouă kilograme. ''Black Swan'' a primit cinci nominalizări la Oscar, printre care și cele pentru cel mai bun film și pentru cea mai bună regie.

După succesul din ''Lebăda neagră'', Natalie Portman a jucat în ''No Strings Attached'' (2011), ''Your Highness'' (2011), ''Thor'' (2011), ''Thor: The Dark World'' (2013), ''Knight of Cups'' (2015), ''Jane Got a Gun'' (2016). Printre cele mai recente proiecte ale actriței se numără filmul ''Weightless'' și ''Planetarium'', ce urmează a fi lansate în 2016 și ''Jackie'' și ''Annihilation'', programate a fi lansate în anul 2017.

Natalie Portman este căsătorită cu coregraful francez Benjamin Millepied, împreună cu care are un băiețel, Aleph. Cei doi și-au început relația pe platourile de filmare ale producției "Black Swan".

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău