DOCUMENT Filmul atacului cu drone iraniene în care a fost ucis comandantul român al petrolierului Mercer Street. Raportul Armatei SUA

  • 08 August 2021 10:10
DOCUMENT Filmul atacului cu drone iraniene în care a fost ucis comandantul român al petrolierului Mercer Street. Raportul Armatei SUA

Forțele militare iraniene au lansat trei atacuri cu drone asupra petrolierului Mercer Street, dintre care două au eșuat și unul și-a atins ținta, arată un raport declasificat al Armatei SUA. În urma atacului din 30 iulie au fost uciși doi membri ai echipajului – unul din România, care era chiar comandantul navei, și unul din Marea Britanie, scrie g4media.ro.

Primele două atacuri au fost lansate pe 29 iulie și au eșuat. Cel de-al treilea atac lansat pe 30 iulie asupra navei care se afla în apele din largul coastei Omanului a utilizat explozibil militar, potrivit raportului citat.

Explozia produsă de proiectilul lansat de drona iraniană a produs o gaură cu diametrul de circa 1,8 metri pe puntea petrolierului. Explozibilul a utilizatat o substanță numită Nitrat și este cunoscut drept RDX, potrivit sursei citate

Distrugerile provocate de atacul cu dronă – sursa: Armata SUA

Raportul a fost realizat în urma analizei făcute de o echipă de experți americani de pe nava USS Ronald Reagan. Echipa a analizat atât probele de pe nava avariată, cât și mărturiile membrilor echipajului care au supraviețuit atacului.

Echipajul a lansat mesaje de alertă în timpul atacurilor, se arată în raportul Armatei SUA.

Primele două drone au ratat ținta și au lansat proiectilele în apele mării, în timp ce a treia dronă a lovit nava. Echipajul Mercer Street a recuperat probe care au fost analizate de experții americani, potrivit raportului.

Experții americani au recuperat câteva fragmente dintr-o dronă, inclusiv o parte a unei aripi (stabilizatorul vertical) și componente interne despre care raportul Armatei SUA susțin că sunt ”aproape identice” cu componentele altor drone iraniene capturate anterior. În plus, distanța de pe coasta iraniană până la locul atacului se încadrează în marja de distanță necesară dronelor armatei iraniene.

Foto: Gaura de aproape 2 m provocată de explozie pe puntea Mercer Street – sursa Armata SUA

Iranul a respins oficial responsabilitatea pentru acest atac, dar mai multe relatări în media de stat arată că atacul asupra navei deținute de un magnat israelian a fost răspunsul iranian la acțiunile militare ale Israelului în Siria. Atacul a fost condamnat dur de NATO, UE și G7, care au avertizat Iranul că o astfel de conduită poate duce la înăsprirea sancțiunilor economice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,19
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:5,81 m/s
Mon
-3
Tue
-4
Wed
-2
Thu
-3
Fri
-1

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău