Doctorul ieșean Tudor Ciuhodaru, ghid de supraviețuire în cazul reacțiilor alergice declanșate de ambrozie

  • 31 August 2023 18:26
Doctorul ieșean Tudor Ciuhodaru, ghid de supraviețuire în cazul reacțiilor alergice declanșate de ambrozie

Zece lucruri care vă pot salva viața, ambrozia poate face din nou victime, afirmă medicul ieșean Tudor Ciuhodaru. Având în vedere că este plin sezon de înflorire, sunt tot mai multe cazuri de alergii și din ce în ce mai severe. Reacția alergică declanșată poate fi letală, iar intervenția rapidă este esențială. Adrenalina e regina terapiei în cazurile grave, mai adaugă dr. Ciuhodaru.

„(Mic) ghid de supraviețuire – 10 lucruri care vă pot salva viața. Ce să (NU) faci în astfel de situații. Este bine de știut că există câteva soluții ce vă pot feri de expunerea la alergeni și pot împiedica dezvoltarea unor forme clinice severe, scrie Bună Ziua Iași.

1. Nu aerisiți și evitați ieșirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineața).

2. Protejați pielea, fața, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafață cât mai mare – pentru a evita contactul cu particulele de polen.

3. Faceți efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când ați ajuns acasă. Scuturați hainele și periați încălțămintea, faceți un duș pentru îndepărtarea acestuia de pe piele și schimbați hainele de stradă cu o ținută de interior.

4. Nu uitați, atunci când faceți curățenie să utilizați mănuși și mască de protecție. Ștergeți praful cu lavete umede și folosiți aspiratoare etanșe.

5. Recunoașteți rapid simptomele și severitatea unei alergii. Pruritul (mâncărimea), erupțiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roșii) ce se extind rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respirația dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conștiență sunt semnale de alarmă ce atenționează asupra gravității.

6. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu sensibilitate la diverși alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronșic până la șoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.

7. În reacțiile severe adrenalina e regină (și dozele mari de corticosteroizi).

8. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

9. Mergeți de urgență la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absența unui tratament corespunzător.

10. Dacă sunteți alergic, țineți permanent la îndemână medicația de urgență.

Nu uitați (mai ales în această perioadă):

1. 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie.
2. Se estimează că numărul celor expuși la polenul de ambrozie atinge 6 milioane.
3. Temperaturile ridicate, umiditatea redusă și vântul creează mediul propice pentru generarea și răspândirea polenului.
4. Grav este că planta poate fi văzută pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor.
5. Respectați tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât și ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicații.
6. Dacă sunteți alergic, țineți permanent la îndemână medicația de urgență. Trebuie să aveți la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.
7. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă”, a transmis medicul ieșean Tudor Ciuhodaru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău