Doctor în istorie: În perioada sovietică propaganda mușamaliza acțiunile represive

  • 14 Octombrie 2022 15:48
Doctor în istorie: În perioada sovietică propaganda mușamaliza acțiunile represive

Când Republica Moldova a devenit independentă, oamenii nu știau să preia inițiativa și încă mai așteptau ca cineva să le dea ordine. Este o reminiscență a perioadei sovietice când toate acțiunile erau dictate de un singur centru de comandă. Este opinia doctorului habilitat în istorie, Valentin Constantinov, și a fost expusă în timpul unui interviu realizat de Agenția de Presă IPN. Potrivit istoricului, întreaga Uniune Sovietică s-a bazat pe teroare și represalii, drept unica modalitate de păstrare a puterii.

Istoricul Valentin Constantinov spune că, odată veniți în Basarabia, sovieticii au reprimat orice urmă de prezență românească și le-au inoculat băștinașilor sentimentul fricii și al inferiorității.

„În 1944 odată cu armata română, din Basarabia s-a retras orice suflare românească, până la ultimul secretar din primărie. Cu câteva săptămâni înaintea războiului s-a decis să fie arestați toți cei care au colaborat cu administrația românească din perioada aflării Basarabiei în România Mare. În Uniunea Sovietică era o unitate de gândire, dar a venit Hrușciov și l-a demascat pe Stalin, vine Brejnev, îl condamnă pe Hrușciov, pentru acțiuni voluntariste în economie. Numai Stalin nu l-a demascat pe Lenin, deși n-au fost mari prieteni”, a spus Valentin Constantinov.

Deși teroarea era un fenomen obișnuit în perioada sovietică, propaganda reușea să mențină populația într-o iluzie a bunăstării și stabilității. Toți conducătorii Uniunii Sovietice au încercat să se mențină la putere prin represalii, fenomen care s-a perpetuat zeci de ani, spune istoricul.

„În acea perioadă nu prea se știa despre acțiunile represive. Propaganda era de așa natură, încât totul se mușamaliza. Când a explodat metroul în Moscova, s-a produs un act terorist, totul s-a mușamalizat. Doar că în persoana lui Hrușciov lumea s-a așteptat la altceva, la acel dezgheț, dar n-a fost să fie. În perioada războiului civil, în Rusia era o anarhie fără margini, dezmăț. Trebuie de făcut ordine. Dar cum? Prin teroare! Au lichidat orice democrație, ca să nu piardă puterea”, a menționat doctorul habilitat în istorie.

Valentin Constantinov spune că societatea moldovenească încă mai are de suferit de pe urma apartenenței la Uniunea Sovietică, întrucât perioada sovietică i-a privat pe oameni de orice inițiative civice.

„Noi n-avem oameni capabili să preia inițiativă, noi avem oameni care așteaptă ordine de la centru. Asta s-a întâmplat și în cazul Independenței noastre, când oamenii peste noapte s-au trezit independenți și nu știau cine le dă ordine”, a mai spus doctorul în istorie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău