DOC | Președinția a depus un denunț la Procuratură în privința „înțelegerilor de cartel pe piața de carburanți”

  • 30 Martie 2021 10:05
DOC | Președinția a depus un denunț la Procuratură în privința „înțelegerilor de cartel pe piața de carburanți”

Președinția a depus un denunț la Procuratură în privința înțelegerilor de cartel pe piața de carburanți, a anunțat consilierul prezidențial pe domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

„Companiile petroliere nici nu se rușinează să vorbească deschis despre coordonarea prețurilor, iar conducerea Consiliului Concurenței doarme, fix cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul. Încă în 2019 președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, anunța că ei dețin probe directe și indirecte, că vor aplica sancțiuni, însă nu au întreprins nimic. (...) Consecințele acestui dezmăț le simțim cu toții la fiecare modificare de prețuri. Schimbarea coordonată a prețurilor, cu încălcarea metodologiei, este imposibilă fără o coordonare prealabilă. Atât fixarea prețurilor, cât și neglijența în serviciu sunt infracțiuni penale. Cerem Procuraturii Generale să investigheze acest caz și să atragă la răspundere persoanele vinovate. Dacă au nevoie de ajutor, le sunt la dispoziție. Prima companie petrolieră care va recunoaște înțelegerea de cartel poate beneficia de o reducere sau chiar scutire de amendă, conform politicii de clemență. Vă recomand să vă grăbiți. Atenționez Plenul Consiliului Concurenței ca în decizia de sancționare a petroliștilor să nu includă intenționat formulări, ce vor permite anularea deciziei în instanța de judecată, ca petroliștii să scape de amenzi, așa cum s-a întâmplat în 2011”, a declarat Sergiu Tofilat.
 
El a mai menționat că denunțul va fi expediat Parlamentului căruia îi va solicita să inițieze o evaluare externă a activității Consiliului Concurenței. Amintim că prețurile la carburanți au crescut de mai multe ori de la începutul acestui an. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău