DOC | Noile măsuri privind combaterea infecției COVID–19 aprobate de CNESP

  • 18 Iulie 2021 10:12
DOC | Noile măsuri privind combaterea infecției COVID–19 aprobate de CNESP

În contextul riscului sporit de import al noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum și de răspândire ale acestora, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică  a aprobat, sâmbătă, 17 iulie, noi măsuri privind controlul și combaterea infecției COVID–19. Noile prevederi se referă la regulile de trecere a frontierei Republicii Moldova,  intensificarea procesului de vaccinare și alte măsuri de protecție împotriva COVID-19, care vor intra în vigoare începând cu data de 19 iulie 2021.

Potrivit deciziei, Ministerul Sănătății, Muncii si Protecției Sociale va stabili lista țărilor cu risc epidemiologie ridicat sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zona roșie și zona verde, în funcție de rata de incidență. Lista țărilor, încadrate în zona roșie și zona verde, va fi actualizată o dată la 7 zile, în ziua de vineri, și va intra în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Pentru persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și au petrecut ultimele 14 zile anterioare, consecutive, într-una sau mai multe țări clasificate ca zonă verde (inclusiv cele care au tranzitat țări clasificate ca zonă roșie în termen ce nu depășește 24 ore) se instituie obligativitatea prezentării rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înainte. Persoanele care nu dețin rezultatul negativ al testului vor respecta regimul de autoizolare cu o durată de 14 zile. Se stabilesc excepții pentru persoanele care dețin un act confirmativ de vaccinare anti-COVID-19, iar dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; copiii cu vârsta de până la 6 ani; elevii/studenții cu vârsta de până la 18 ani, care urmează să susțină examene, care merg la studii în unități/instituții de învățământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, sau care se deplasează pentru activități legate de studii precum și însoțitorii acestora; conducătorii  auto  și  personalul  de  deservire  a  vehiculelor  rutiere  de transport, echipajele  și personalul de deservire a aeronavelor/navelor și brigăzile și personalul de deservire a garniturilor de tren. Această excepție va fi valabilă până la data de 1 august 2021; persoanele care călătoresc din motive imperative de  sănătate sau umanitare, inclusiv însoțitorul.

Potrivit deciziei Comisiei, se admite desfășurarea evenimentelor festive în cadrul unităților de alimentație publică, cu ocuparea a cel mult 50% din numărul de locuri în spațiile închise. Se recomandă desfășurarea evenimentelor în spații deschise. În interiorul unităților de alimentație publică de orice tip se va admite un număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană, la fel și pe teritoriul zonelor de agrement.

Este obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul public și la stațiile de așteptare, inclusiv în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

Ministerul Sănătății atenționează că în ultimele 14 zile, incidența COVID-19 a constituit 26 de cazuri la 100.000 persoane. De asemenea, în ultima perioadă, rata fatalității a crescut de la 2 la 3,13 decese din 100 cazuri de îmbolnăviri, iar rata de contagiozitate  s-a majorat de la 0,75 în săptămâna a 21-a din anul curent la 1,05 în săptămâna a 27-a.

În Republica Moldova, au fost administrate 861.995 doze de vaccin. Acoperirea vaccinală constituie 14,5% cu prima doză și 9,8 % cu ambele doze.

Totodată, la nivel internațional se atestă o creștere semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu noile variante ale virusului SARS-CoV-2. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat despre riscurile induse de răspândirea tulpinilor Delta și Delta+, care au fost confirmate deja în peste 96 de state ale lumii.

Autoritățile competente din Republica Moldova au expediat laboratorului de referință din Germania probe prelevate de la persoane bolnave, iar rezultatele au arătat, până în prezent, prezența doar a tulpinii Alfa (britanice) a virusului.

AICI găsiți Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 17 iulie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:8,23 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău