DOC | Donații… în declarații. A donat sau nu Igor Dodon bani pentru grădinița din Sadova (Expresul)

  • 31 Martie 2017 15:10
DOC | Donații… în declarații. A donat sau nu Igor Dodon bani pentru grădinița din Sadova (Expresul)

Președintele Igor Dodon a declarat anterior pentru postul Radio Europa Liberă că ar fi făcut donații de peste 100 de mii de lei pentru grădinița din localitatea sa de baștină – satul Sadova, raionul Călărași. Primarul din Sadova a dezmințit, însă, această declarație, prezentând lista donatorilor care au oferit bani pentru grădiniță în perioada 2010-2017, unde nu figurează nici Igor Dodon, nici Partidul Socialiștilor. Președintele Dodon insistă că a donat 125 de mii de lei. Însă nici el, nici altcineva din sat, nu poate oferi documente confirmative. Mai mult, primarul localității spune că postul de televiziune NTV Moldova i-ar fi trunchiat mesajul, anunțând că el a confirmat spusele lui Dodon.

La 28 martie 2017, în cadrul conferinței de presă la care a prezentat un raport de activitate după 100 de zile de la investirea în funcția de Președinte, Igor Dodon a fost întrebat de o jurnalistă despre donația făcută grădiniței din Sadova în valoare de peste 100 de mii de lei, scrie EXPRESUL. Dodon a precizat că este vorba, de fapt, de 125 de mii de lei, iar instituțiile media care au scris că primarul nu confirmă o astfel de donație, ar fi răspândit un fals. Drept argument, Igor Dodon a invocat declarațiile făcute de primarul satului Sadova într-un reportaj difuzat de postul de televiziune NTV Moldova: „Eu astăzi am văzut un reportaj unde același primar care dumneavoastră v-a spus una, astăzi spune: „Da, în 2013, eu nu eram primar, dar am ridicat documentele și, într-adevăr, cu suportul domnului Dodon, a fost reparată grădinița cu o sută și ceva de mii de lei”, a declarat Igor Dodon la conferința de presă. Șeful statului a menționat că și localnicii din Sadova pot confirma ajutorul oferit de el grădiniței din sat.

Fosta primară îi atribuie lui Igor Dodon o donație făcută de „Ungheni-Gaz”

În replică, Vladimir Susarenco, primarul din Sadova, Călărași, din nou a infirmat cele declarate de Președinte. „După cum am precizat și cu ajutorul documentului pe care l-am prezentat, în ultimii ani, grădinița nu a primit ajutor de la Igor Dodon. După ce a apărut în presă această informație despre donații, am vorbit și cu fosta primară care mi-a spus că suma de 20 de mii de lei care ar fi venit pe contul grădiniței din partea firmei „Ungheni-Gaz”, ar fi fost de fapt de la Igor Dodon. Așa mi-a spus ea, dar eu nu am documente care ar confirma că banii au fost dați de Igor Dodon” susține primarul.

Pe de altă parte, Ecaterina Dodon, fosta primară de Sadova, confirmă că acel ajutor primit de grădiniță de la „Ungheni-Gaz” ar fi fost dat la rugămintea lui Igor Dodon, însă nu poate dovedi cu acte acest lucru. Ea spune că actualul președinte de țară a ajutat instituția, doar că nu poate preciza cum a făcut acest lucru și că, de asemenea, nu există documente confirmative.

Dispoziția de plată care confirmă că suma de 20 de mii de lei a fost transferată de „Ungheni-Gaz”. Sursa: Primăria Sadova

Fostul șef de la firma „Ungheni-Gaz”: „Nu am nicio treabă cu Igor Dodon”

La rândul său, Ion Vișnevschi, fostul șef de la „Ungheni-Gaz” SRL, precizează că întreprinderea pe care a condus-o într-adevăr a făcut grădiniței din Sadova o donație de 20 de mii de lei, deoarece primara de atunci se plângea că instituția preșcolară ar avea nevoie de inventar. El neagă, însă, că acea donație a fost făcută la rugămintea lui Igor Dodon. „A fost un ajutor din partea întreprinderii „Ungheni-Gaz”, noi am transferat 20 de mii de lei. Nu am discutat atunci cu Igor Dodon și nu am treabă cu dumnealui”, a menționat fostul șef de la „Ungheni-Gaz”.

Primarul de Sadova: „În reportaj a fost tăiată declarația mea”

Vladimir Susarenco, primarul din Sadova, este indignat de faptul că postul de televiziune NTV Moldova i-ar fi trunchiat declarația și ar fi prezentat publicului o informație eronată. „Eu, de fapt, i-am spus jurnalistului că, potrivit documentelor din primărie, Igor Dodon nu a făcut donații, dar am spus că în document este indicat ajutorul de la „Ungheni-Gaz”. În reportaj este tăiată declarația mea și e lăsată doar partea cu ajutorul, fără a specifica faptul că donatorul nu a fost actualul președinte, ci „Ungheni-Gaz”. Cum se poate așa ceva, doamnă?”, se întreabă supărat primarul.

Asociația Presei Independente (API) a solicitat reacția postului de televiziune vizat la acuzațiile primarului. Sergiu Strungaru, realizatorul emisiunii „Acces Direct” de la NTV Moldova, a negat că ar fi vorba de trunchiere, spunând că ar fi fost redat exact ceea ce a spus alesul local. „Care declarație ați văzut-o, aceea a și fost imprimată… Eu nu știu ce obligație are domnul primar față de dumneavoastră. Cum a vorbit așa s-a dat”, a răspuns Sergiu Strungaru.

Rudele și membrii de partid îl laudă pe Dodon

În reportajul despre bilanțul celor 100 de zile la Președinție, difuzat de NTV Moldova și întitulat sugestiv „Omul sfințește locul”, sunt inserate câteva declarații ale unor locuitori care apreciază acțiunile consăteanului Igor Dodon și grija pe care acesta o manifestă pentru localitate. Printre cei care îl laudă este fosta primară, Ecaterina Dodon, care este rudă cu Igor Dodon (soțul ei este verișor cu actualul Președinte), dar și Petru Aghenie, prezentat în reportaj ca antreprenor. Jurnalistul de la NTV Moldova a omis să menționeze că Petru Aghenie este și consilier local în Sadova, membru al Partidul Socialiștilor din Moldova și fost candidat din partea acestui partid la funcția de primar la alegerile locale din 2015.

Lilia ZAHARIA

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase – STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău