DOC| Deputații PAS îl reclamă pe deputatul Petru Burduja pentru abținerea de a vota o rezoluție care se referă la crearea unui nou impuls pentru integrarea europeană. ”Motivul real: rezoluția este, pe alocuri, critică în adresa Rusiei”

  • 12 Aprilie 2021 13:31
DOC| Deputații PAS îl reclamă pe deputatul Petru Burduja pentru abținerea de a vota o rezoluție care se referă la crearea unui nou impuls pentru integrarea europeană. ”Motivul real: rezoluția este, pe alocuri, critică în adresa Rusiei”

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba și Mihai Popșoi, îl reclamă pe deputatul socialist, Petru Burduja, care este și președinte al Delegației parlamentare la AP Euronest, pentru faptul că a transmis un demers conducerii acestei organizații în care anunță că delegația Republicii Moldova se va abține să voteze o rezoluție. Aceasta se referă la crearea unui nou impuls pentru integrarea europeană în cadrul strategiei UE pe termen lung privind Parteneriatul Estic și ar fi critică la adresa Rusiei, a precizat Dumitru Alaiba.

MOTIVUL real: rezoluția este, pe alocuri, critică în adresa Rusiei. Sunt și eu membru al AP EURONEST și particip la vot. (...) Am intenția să particip la votul pe această rezoluție. De fapt, am și propus mai multe amendamente pe acest document. Ele țin de lupta cu corupția politică, cu spălarea banilor și crima organizată, oligarhia, reforma justiției, promovarea reformelor structurale, dezvoltarea mediului de afaceri, respectarea drepturilor omului. Deputatul Petru Burduja nu are nici un drept să exprime prin asemenea demersuri „poziția oficială a parlamentului”, cum a formulat în demersul său”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Iar Mihai Popșoi a subliniat că membrii delegației nu s-au întrunit pentru a discuta acest subiect, astfel că deputatul PSRM a decis „cu de la sine puteri” că toți membrii acesteia nu vor participa la vot și ar trebui să fie sancționat pentru depășirea atribuțiilor sale.

După ce Zinaida Greceanîi a scris Consiliului Europei că nu vrea anticipate, iată că Petru Burduja continuă serialul ”Socialiștii scriu lucruri trăsnite.” Dlui Burduja nu-i este pe plac proiectul raportului Comitetului afaceri politice, drepturile omului și democrație al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (Euronest). Cu de la sine puteri, dl Burduja a decis, în numele întregii delegații, că noi nu vom participa la vot, deși membrii delegației nu s-au întrunit niciodată pentru a discuta așa ceva. Când e vorba de drepturile omului și democrație, în special când este menționată Rusia sau Belarus, socialiștilor parcă le-ar da cu sare în ochi. Reacția dlui Burduja este foarte ciudată pentru că Republica Moldova nu este pomenită deloc în textul raportului. Fiind disperați, socialiștii devin tot mai caraghioși în demersurile lor, făcându-ne țara de rușine”, a comentat și Mihai Popșoi.

În demersul lui Petru Burduja, adresat copreședinților Adunării Parlamentarea Euronest, deputatul socialist afirmă că rezoluția dată ar avea un conținut „arhipolitizat”, astfel încât membrii delegației Parlamentului Republicii Moldova nu vor participa de la vot. Totodată, în cazul unor declarații sau obiecții din partea altor deputați, acestea nu vor fi considerate oficiale, se mai subliniază în demersul lui Petru Burduja.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău