DOC | Autoritățile au decis. Când își reiau activitatea piețele din Chișinău și Bălți, unitățile de alimentație publică și sălile de sport și fitness

  • 25 Mai 2020 21:27
DOC | Autoritățile au decis. Când își reiau activitatea piețele din Chișinău și Bălți, unitățile de alimentație publică și sălile de sport și fitness

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a aprobat astăzi mai multe decizii în vederea relaxării restricțiilor în condițiile epidemiei COVID-19.

Astfel, piețele își vor relua activitatea începând cu 1 iunie, iar unitățile de alimentație publică - începând cu 15 iunie. Potrivit Comisiei, este obligatorie respectarea instrucțiunii privind prevenirea infecției cu COVID-19. Sălile de sport și fitness vor fi deschise tot începând cu 15 iunie. Acestea vor activa fără vestiar, baie, piscină, cu respectarea strictă a următoarelor măsuri de sănătate publică: respectarea distanței fizice, limitarea numărului de persoane pentru o ședință de antrenament,  amplasarea echipamentului pentru respectând distanța de 2 metri între ele, asigurarea personalului cu echipament de protecție, asigurarea cu soluții dezinfectante la intrare și monitorizarea respectării igienei mâinilor, asigurarea dezinfecției echipamentului pentru sport după fiecare antrenament/ședință, cu utilizarea lavetelor de unică folosință, cu substanțe dezinfectante pentru igienizare. 

De asemenea, începând cu 1 iunie, vor fi deschise bibliotecile și muzeele, fără organizarea evenimentelor culturale în masă, fiind obligatorie respectarea regulilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

Comisia a decis și reluarea, începând cu 26 mai, a transportului feroviar și rutier de persoane în trafic internațional. Astfel, este obligatoriu să fie respectate următoarele măsuri: asigurarea protecției personalului care efectuează cursele de transport cu echipamente de protecție (măști, mănuși), dezinfectanți, triajul zilnic la începutul turei de lucru al personalului angajat, ajustarea orarului de călătorie și a numărului de unități de transport pentru evitarea aglomerărilor de persoane, automonitorizarea stării de sănătate a personalului pe parcursul zilei de muncă, cu informarea angajatorului, limitarea numărului de persoane în transportul feroviar și rutier în traficul internațional, proporțional numărului de scaune disponibile în mijlocul de transport, purtarea obligatorie a măștilor de protecție de către pasageri, verificarea de către operatorii de transport a temperaturii pasagerilor la îmbarcarea la cursele de transport rutier sau feroviar de persoane în traficul internațional, care nu trebuie să depășească 37 de grade Celsius, dezinfectarea suprafețelor din salon și verificarea temperaturii pasagerilor în cadrul operațiunii de transport rutier de persoane, inclusiv după fiecare tură/cursă efectuată, la stația terminus.

„În dependență de evoluția și tendința situației epidemiologice a infecției COVID–19, măsurile restrictive vor fi revizuite. 12. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate”, se mai arată în decizia Comisiei. 

Prezenta Hotărâre intră în vigoare din momentul emiterii. Documentul poate fi văzut AICI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:38 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău