Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale (Reuters)

  • 22 Octombrie 2021 15:45
Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale (Reuters)

Doar zece mari bănci europene ar putea avea nevoie de o majorare de capital ca rezultat al implementării noilor standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III, iar deficitul lor de capital ar putea fi sub nivelul de 27 miliarde de euro, conform proiectului unei reglementări UE consultat de Reuters.

Impactul ar putea fi mai redus decât suma de 52,2 miliarde de euro estimată anul trecut de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), o ușurare pentru sectorul bancar afectat de nivelul redus al profitului și care încă se redresează în urma recesiunii provocate de pandemie.

Proiectul Comisiei Europene privind directiva Basel III stabilește cerințele minime de capital pentru băncile din UE între 0,7% și 2,7% până în 2015 și între 6,4% și 8,4% până în 2030.

"Conform estimărilor furnizate de EBA, acest impact ar putea face ca un număr limitat de mari bănci din UE (10 din cei 99 de creditori din eșantionul analizat) să trebuiască în mod colectiv să-și majoreze capitalul cu mai puțin de 27 miliarde de euro", se arată în documentul Executivului comunitar, notează Agerpres.

Autoritatea Bancară Europeană a informat că băncile din eșantionul analizat erau din 17 statele membre UE și reprezintă aproximativ 75% din totalul activelor bancare din blocul comunitar.

Directiva, care va fi publicată săptămâna viitoare, va acorda autorităților de supervizare puterea de a impune cerințe legate de riscurile climatice și de reglementări mai stricte pentru subsidiarele băncilor străine în UE.

La finalul lui 2020, subsidiarele băncilor străine în UE aveau active de 510 miliarde de euro și erau prezente mai ales în Belgia, Franța, Germania și Luxemburg.

Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forțeze băncile să își majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să își majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane mai profitabile.

Una dintre cele mai importante părți ale standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacității băncilor de a-și calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susținut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor și întregii economii.

"Bineînțeles că băncile sunt într-un efort intens de lobby și reiau unele din vechile lor argumente", a declarat recent Carolyn Rogers, secretarul general al Comitetului Basel de supervizare bancară.

În replică, un grup de bănci centrale și organisme de reglementare a trimis luna trecută o scrisoare Comisiei Europene în care cere Europei să nu dilueze sau să amâne noile standarde Basel III.

Standardele Basel III ar urma să fie introduse pas cu pas până în 2028 și ar urma să majoreze cerințele de capital pentru cele mai mari bănci cu 23% în medie, a estimat luna trecută Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,13
Câțiva nori
Umiditate:86 %
Vint:0,45 m/s
Wed
-1
Thu
-0
Fri
1
Sat
0
Sun
4

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău