Trei agenți economici vor primi subvenții pentru deschiderea farmaciilor în zone rurale
-
20 Februarie 15:46
În ultimii ani, satele și comunele din țară au rămas neacoperite de asistența farmaceutică, după ce marile lanțuri farmaceutice și-au concentrat atenția în orașe și în jurul instituțiilor medico-sanitare. Criza farmaciilor la sate ar fi cauzată de lipsa de interes economic a companiilor farmaceutice să investească în deschiderea apotecilor în localitățile rurale. Vânzările sunt mici, produsele cosmetice nu sunt solicitare și nu există farmaciști în mediul rural
În mai puțin de o treime din satele Republicii Moldova există farmacii. Farmaciile extrabugetare, farmaciile mobile sau livrări de medicamente în sate nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor autorităților, așa că satele au rămas în continuare fără medicamente, scrie Sanătate INFO.
În această situație, soluția guvernării a fost să acorde subvenții agenților economici care vor deschide farmacii în mediul rural. La finele lunii decembrie 2023, Guvernul a aprobat Regulamentul privind condițiile de licențiere a activității farmaceutice în localitățile rurale. În baza acestui document, a fost dat start proiectului „Farmacie în satul tău”, iar Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a organizat procedura de licitații pentru acordarea subvențiilor destinate farmaciilor din localitățile rurale.
La concurs au participat trei agenți economici licențiați în activitate farmaceutică, care și-au atribuit dreptul să deschidă farmacii subvenționate de stat în 71 de localități rurale. Antreprenorii care vor deschide farmacii în sate vor primi licență gratuită și subvenții lunare de la 10 până la 20 de mii de lei, în funcție de venitul înregistrat.
AMDM a selectat anul trecut 150 de sate unde nu există farmacii. Între timp, în 15 localități au fost deschise farmacii fără subvenționare, iar în alte 135 de sate urmează a fi create pe parcursul acestui an.