Doar 24% din stațiile de pompare a apei în scop de irigare sunt funcționale

  • 28 Martie 2020 13:16
Doar 24% din stațiile de pompare a apei în scop de irigare sunt funcționale

Din numărul total de stații de pompare a apei în scop de irigare, în stare funcțională sunt doar 24%. Alte 30% sunt în stare nesatisfăcătoare și nu este posibilă utilizarea lor imediată. Semi-distruse sau distruse complet sunt 46% din stații.

Pentru a accelera soluționarea unor probleme din domeniul hidroameliorației Cancelaria de Stat vine cu un proiect de hotărâre care prevede un plan de acțiuni pentru anii 2020-2023, transmite IPN.

În nota informativă a proiectului se menționează că rețelele de distribuție aferente infrastructurii de irigare, care în trecut puteau asigura peste 200 de mii de hectare de terenuri agricole cu servicii de irigare, astăzi sunt funcționale într-o proporție care reprezintă aproximativ 30% (40 mii ha). Specialiștii în domeniu consideră că situația se poate agrava, deoarece majoritatea sistemelor de irigare sau desecare au termenul de exploatare foarte mare și sunt în stare dezastruoasă.

Planul de acțiuni prevede inventarierea sistemelor de irigare, dar și stimularea creării asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigare, precum și elaborarea unui nou document de politici în domeniul hidroameliorației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău