Doar 2.000 de refugiați au fost preluați de zece state membre UE, în ultimele patru luni (raport)

  • 15 Februarie 2021 09:55
Doar 2.000 de refugiați au fost preluați de zece state membre UE, în ultimele patru luni (raport)

Doar 2.050 de refugiați au fost redistribuiți în zece state membre UE, în ultimele patru luni. În acest context, Organizația umanitară Oxfam (Oxford Committee for Famine Relief) și Consiliul grec pentru refugiați au solicitat Uniunii Europene să intensifice redistribuirea refugiaților între țările membre.

De la prezentarea de Comisia Europeană a propunerilor de reformă a sistemului de azil, în luna septembrie, s-au înregistrat puține progrese, se arată într-un raport dat publicității luni, informează dpa, citată de Agerpres.

Deși alte măsuri incluse în acordul privind solicitanții de azil încheiat de UE și Turcia în 2016 au fost implementate imediat - de exemplu, centrele de primire din insulele grecești - încă nu există niciun acord asupra distribuirii persoanelor cu drept de azil în UE.

Raportul mai cere UE să asigure condiții de trai decente în centre care, potrivit acordului UE-Turcia, trebuie să fie provizorii și nu pentru șederi mai lungi.

Noul centru de pe insula Lesbos, construit după incendiul din tabăra de refugiați Moria, încă nu îndeplinește standardele minime necesare, subliniază raportul, adăugând că Grecia suportă cea mai mare parte a poverii reprezentate de numărul mare de migranți sosiți în UE

În primele nouă luni din 2020, au fost primite aproximativ 27.000 de cereri de azil, iar din 2016 numărul lor a depășit 73.000.

Mulți dintre acești migranți se află în Grecia și autoritățile de la Atena nu dispun de mijloacele financiare necesare integrării lor și nici de o strategie în această privință, mai menționează raportul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău