Doar 10 kilometri de gazoduct, construite de MoldovaGaz în ultimele două decenii (Mold-Street)

  • 19 Iunie 2017 15:21
Doar 10 kilometri de gazoduct, construite de MoldovaGaz în ultimele două decenii (Mold-Street)

Experții solicită autorităților publice centrale să adopte implementarea unei foi de parcurs și să asigure procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii gaziere, astfel ca ei să beneficieze pe deplin de pe urma calității de investitor.

Potrivit unei analize realizate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, peste 14.300 de kilometri de rețelele de distribuție a gazelor naturale, construite în cadrul Programului Național de Gazificare (PNG) (iniţiat în anii 2001-2002), până în prezent nu sunt integrate pe deplin în circuitul economic, relatează portalul de știri economice Mold-Street.

"Astfel la începutul anului 2017, circa 14,3 mii km de rețele de distribuție, care constituie aproximativ două treimi din total, nu sunt integrate în circuitul economic complet. În consecinţă, atunci când un asemenea gazoduct se deteriorează și necesită reparație capitală, deseori întârzie repunerea acestuia în funcțiune la standarde de securitate cuvenite, întrucât proprietarul, împreună cu întreprinderea responsabilă de deservirea tehnică a gazoductelor, trebuie să pornească de la identificarea resurselor pentru efectuarea lucrărilor. Acest lucru este cel mai problematic în cazul rețelelor care nu au statut de proprietate definit, dar și celor care se află în proprietatea cetățenilor sau a Autorităţilor publice locale (APL)", constată experţii.

Calculele efectuate de autori arată că, din 2001 şi în 2017, Moldovagaz şi întreprinderile afiliate ar fi construit doar 10 kilometri de gazoducte de distribuţie.

Doar 10 kilometri de gazoduct, construite de MoldovaGaz în ultimele două decenii (Mold-Street)

În acelaţi timp autoritățile publice locale - 5.850 de kilometri, persoanele fizice, grupuri sau asociații ale acestora - 5.640 de kilometri, agenții economici - 1.530 de kilometri, iar circa 1.250 de kilometri de conducte nu ar avea stăpân.

De notat că administraţia Moldovagaz nu a comentat datele, dar pe pagina WEB a companiei se menţionează că întreprinderea gestiona la finele anului 2015 circa 23.131 de kilometri de gazoducte, din care 1.560 kilometri erau magistrale.

Doar 10 kilometri de gazoduct, construite de MoldovaGaz în ultimele două decenii (Mold-Street)

Potrivit Moldovagaz, "în perioada 2008-2014 la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale au fost conectate 243 de sate, iar compania a construit în această perioadă peste 2.545 de kilometri de reţele, din care 148,5 km de reţele magistrale, 225,6 km de reţele dintre sate şi 2.171 km reţele de distribuţie în interiorul a 459 localităţi".

Expert-Grup susţine că au fost făcute unele evaluări ale acestor reţele, dar care sunt deja învechite şi nu mai sunt relevante. În aceste condiţii Expert-Grup solicită autoritățile publice centrale să adopte implementarea unei foi de parcurs şi propune următorii pași pentru soluționarea acestei probleme:

  1. Inventarierea și actualizarea valorii întregii infrastructuri construite în cadrul PNG, cu acceptul proprietarilor. Evaluarea urmează a fi făcută individual pentru fiecare localitate în parte.
  2. Constituirea unei societăți investiționale, care să preia toate activele respective emițând titluri de valoare investitorilor proporțional valorii actualizate a patrimoniului depus în societate.
  3. Reconcilierea evaluării activelor de distribuție ale întreprinderilor afiliate SA Moldovagaz și ale societății investiționale sus-menționate de către un evaluator independent. Notă: activele de distribuție ale Moldovagaz au fost reevaluate ultima dată în 2008 și la fel necesită o actualizare a valorii, în special în contextul restructurării corporative și fuzionării întreprinderilor de distribuție.
  4. Vărsarea tuturor activelor de distribuție a gazelor naturale într-o singură întreprindere, cu doi fondatori: Moldovagaz și Societatea investițională sus-menționată. Cotele de participare a fiecărei părți urmează a fi stabilite în rezultatul reconcilierii valorii contribuției patrimoniale ale acestora. Această societate urmează să obțină licență pentru distribuția gazelor naturale și să opereze respectiva infrastructură, integrând-o astfel în circuitul economic firesc (calculele experţilor arată că în viitoarea întreprindere, Moldovagaz va avea o cotă de doar 40%).
  5. În paralel cu implementarea punctelor 3 și 4 din această foaie de parcurs, trebuie finalizat procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii în cadrul PNG și crearea mecanismelor prin care aceștia să poată beneficia de investiția efectuată. În acest sens propunem următorii pași:
  6. Stabilirea unui mecanism de identificare și înregistrare a acționarilor primari. Toate rețelele fără statut de proprietate definit trebuie inițial luate la bilanțul APL din localitatea respectivă. Cei care vor putea obține confirmarea contribuției efectuate trebuie să aibă la dispoziție un termen optim de doi ani pentru a-și revendica drepturile de proprietar.
  7. Înregistrarea primară a drepturilor de proprietate și transferul unei părți a titlurilor de valoare emise de societatea investițională menționată anterior de la APL a locațități respective către investitorii din localitatea care își vor putea proba contribuția. Fiecare localitate, în baza evaluării rețelelor de distribuție va avea alocat o cotă fixă din Societatea Investițională. Înregistrarea drepturilor de proprietate de către APL vor fi efectuate din contul și în limitele acestei cote.
  8. După finalizarea procesului de înregistrare primară, acțiunile societății investiționale urmează a fi admise la tranzacționare liberă pe piața de capital.

De notat că deja de aproape 10 ani se vehiculează că toate conductele construite pe banii populaţiei, agenţilor economici şi a APL vor fi evaluate şi introduse în capitalul Moldovagaz, dar după reorganizarea acesteia. În schimb Gazprom ar urma să vină cu investiţii. Gigantul rus însă s-a opus pentru că Moldovagaz are datorii de câteva ori mai mari decât valoarea gazoductelor construite în perioada 2001-2017, precizează Mold-Street.com.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
18 °C
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,22 m/s
Mar
22 °C
Mie
24 °C
Joi
24 °C
Vin
25 °C
Sâm
24 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău