Dmitro Kuleba: Regiunea transnistreană ne obligă să menținem trupe la granița cu Republica Moldova

  • 05 Mai 2023 12:27
Dmitro Kuleba: Regiunea transnistreană ne obligă să menținem trupe la granița cu Republica Moldova

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităților de la Chișinău și pe teritoriul căreia este prezentă armata rusă, obligă Ucraina să mențină trupe la granița cu Republica Moldova, potrivit News.ro.

Oficialul a dat însă asigurări că Ucraina nu va întreprinde nicio acțiune în Transnistria, pentru că este un teritoriu ce ține de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, pe care Kievul o respectă.

„Sigur că prezența Transnistriei pe flancul sud-vestic este un pericol ce ne impune să trimitem forțe în această porțiune a hotarului pentru un potențial control și menținere a situației. Dar vreau să subliniez că Transnistria este o chestiune ce ține de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Noi vom respecta calea aleasă de Guvernul Republicii Moldova în ceea ce privește relația cu Transnistria și reintegrarea acestei regiuni.

Ne respectăm vecinii, respectăm Republica Moldova și alegerea poporului ei. Aveți dreptul să decideți cum să vă dezvoltați țara și cum să rezolvați problema cu Transnistria. Noi ne confruntăm cu aceeași problemă. Constat că pe plan militar această problemă persistă”, a declarat șeful diplomației ucrainene la o emisiunea a postului TV8 din Moldova, relatează NewsMaker.

Întrebat dacă depozitul de arme de la Cobasna reprezintă în continuare o amenințare pentru securitatea Ucrainei, Dmitro Kuleba a răspuns: „Pot să spun că rămășițele trecutului sovietic, sub forma obuzelor de artilerie, sunt foarte necesare. Rusia a recurs la rarități sovietice, tancuri produse în anii 50-60 și le trimit pe front. Nu am o viziune clară a ceea ce e în Cobasna, cantitatea și starea acestora. Vă spun sincer”, a subliniat șeful diplomației ucrainene.

În luna februarie, autoritățile ruse și cele din regiunea transnistreană au acuzat serviciile secrete ucrainene că ar fi pus la cale atacuri teroriste în regiunea transnistreană și că s-ar pregăti să invadeze regiunea separatistă pentru a pune mâna pe armamentul din depozitul de la Cobasna și pentru a-i lua prizonieri pe soldații ruși, pentru ca apoi să-i dea în schimbul prizonierilor ucraineni luați de ruși.

Acuzațiile au fost respinse de Kiev, care au avertizat, la rândul lor, în legătură cu posibile acțiuni sub steag fals puse la cale de Moscova pentru a destabiliza și provoca, potrivit News.ro.

Un fost spion rus în Occident cere o decizie în privința regiunea transnistreană: „Trebuie să știe dacă să ne aștepte”

Andrei Bezrukov, un fost spion rus care a operat timp de peste două decenii în Occident, a făcut apel ca Moscova să ia o decizie hotărâtă privind regiunea transnistreană, pentru ca locuitorii din regiune să știe dacă să aștepte trupele ruse.

Invitat în platoul emisiunii propagandistului Vladimir Soloviov, Bezrukov a ținut un lung monolog în care a vorbit despre ceea ce el a descris ca fiind lipsa de hotărâre și direcție clară privind obiectivele „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o în data de 24 februarie a anului trecut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău