Dmitri Rogozin, desprea Andrei Neguța, viitorul Ambasador al Republicii Moldova în Rusia” E un om și partener serios”
-
03 Martie 2017 11:59
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a salutat eventuala numire a lui Andrei Neguța în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.
Oficialul rus a recunoscut că-l cunoaște demult timp pe Andrei Neguța și l-a caracterizat ca pe „un om și partener serios”.
„Îl cunosc pe Andrei din timpul când colaboram în calitate de șefi ai delegațiilor naționale parlamentare la APCE. E un om și partener serios”, a scris Dmitri Rogozin pe o rețea de socializare, scrie moldova.org.
Reamintim că președintele Igor Dodon a anunțat joi seara pe pagina sa de Facebook, după o întrevedere cu premierul Pavel Filip, că a acceptat demararea solicitării agrementului pentru numirea lui Andrei Neguța în calitate de ambasador al Republicii Moldova la Moscova.
În prezent, Andrei Neguță este deputat PSRM, dar pe„ bază de voluntariat” mai este și consilier în domeniul politicii externe al președintelui Igor Dodon.
Andrei Neguța a fost ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă din 29 mai 2009 până la 25 aprilie 2012 și ambasador al Republicii Moldova în Franța și prin cumul în Spania și Portugalia (2003 – 2006). În perioada 23 – 27 aprilie 2001, a fost membru în delegația Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
În septembrie 2010, în timp ce era în funcția de ambasador al Moldovei în Federația Rusă, președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a propus rechemarea lui Neguța, pe motiv că ar fi loial intereselor Partidul Comuniștilor și nu intereselor statului.
Neguța a fost retras din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă în aprilie 2012, după ce a declarat într-un interviu pentru TASS că retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât și întreaga regiune.
După rechemarea sa din funcția de ambasador, el a fost numit consilier la Mitropolia Moldovei, în cadrul departamentului mitropolitan relații externe, fiind abilitat să colaboreze cu corpul diplomatic acreditat în Rusia și țările din CSI.