Dmitri Kozak a fost numit negociator-șef pentru Ucraina

  • 11 Februarie 16:47
Dmitri Kozak a fost numit negociator-șef pentru Ucraina

Kremlinul a anunțat marți numirea unui nou negociator-șef pentru conflictul din estul Ucrainei, Dmitri Kozak, apropiat de lungă dată al președintelui rus, într-un moment de relansare a procesului de pace, informează AFP și Ahgerpres

Astfel, Dmitri Kozak îl înlocuiește pe Vladislav Surkov, personalitate enigmatică și arhitect al 'verticalei puterii' lui Vladimir Putin. Un apropiat a vorbit despre plecarea lui Surkov încă în urmă cu trei săptămâni, fără ca Președinția rusă să confirme până acum acest lucru.

Șeful-adjunct al administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, 61 de ani, 'a fost însărcinat cu un nou rol și va continua să fie însărcinat cu problemele ucrainene', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferințe de presă telefonice.

Kozak este un apropiat al lui Vladimir Putin din anii 1990, când cei doi lucrau la primăria Sankt-Petersburgului. Ulterior, Kozak s-a ocupat de campania pentru realegerea președintelui rus în 2004, apoi a fost responsabil pentru șantierele Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, Kozak este una dintre personalitățile ruse plasate pe lista de sancțiuni a UE.

În 2019, el a participat la negocieri ruso-ucrainene care au dus la un amplu schimb de prizonieri.

După alegerea la președinția Ucrainei a lui Volodimir Zelenski, în aprilie 2019, s-a făcut simțită o destindere a relațiilor cu Rusia, acuzată de Occident și Kiev că îi susține pe separatiști, ceea ce Moscova a dezmințit categoric.

Andrii Iermak, numit marți șef al administrației prezidențiale ucrainene și până acum negociator-șef pentru relațiile cu Rusia, și-a exprimat mulțumirea luni cu privire la înlocuirea așteptată a lui Surkov cu Dmitri Kozak. 'Cred că el (Kozak) este mai înclinat spre dialog. Acolo unde am fost în contact, pot să spun că dialogul era constructiv', a susținut Iermak pentru Interfax-Ucraina.

Vladislav Surkov, a cărui nouă funcție nu a fost anunțată de Kremlin, este unul dintre personajele cele mai problematice din anturajul lui Putin. Surkov este pentru mulți opozanți un fel de 'oaie neagră', pentru că tocmai el este cel care a organizat din cadrul administrației prezidențiale, la începutul anilor 2000, sistemul Putin, cu mass-media sub control, o opoziție docilă în parlament și reprimarea contestării publice. El este artizanul acestei 'verticale a puterii' ferme, construită ca reacție la crizele din anii 1990.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15
Ploaie ușoară
Umiditate:67 %
Vint:2,6 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
15

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău