Dmitri Kovtun, suspectat de otrăvirea lui Aleksandr Litvinenko, a murit într-un spital moscovit (presa rusă)

  • 04 Iunie 17:27
Dmitri Kovtun, suspectat de otrăvirea lui Aleksandr Litvinenko, a murit într-un spital moscovit (presa rusă)

Dmitri Kovtun, unul dintre cei doi ruși acuzați de Marea Britanie de otrăvirea la Londra, în 2006, a fostului ofițer al serviciilor secrete ruse FSB specializat în crima organizată, Aleksandr Litvinenko, a murit de COVID-19 într-un spital din Moscova, a anunțat sâmbătă agenția de presă rusă TASS.

„Dmitri Kovtun a murit astăzi (sâmbătă - n.r.) într-un spital din Moscova de COVID-19”, a anunțat o sursă apropiată lui Kovtun, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Litvinenko a murit la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde cu poloniu radioactiv la Hotelul Millenium din Londra, unde se întâlnise cu Kovtun și cu un alt suspect, Andrei Lugovoi.

Anchetatorii britanici au găsit urme de poloniu la toate locurile din Londra pe unde trecuseră cei doi suspecți, inclusiv în birouri, hoteluri, avioane și la stadionul echipei de fotbal Arsenal. Suspecții au negat că l-ar fi otrăvit pe Litvinenko, iar Rusia a refuzat să-i extrădeze pentru a fi judecați.

Litvinenko, cetățean britanic, devenise un opozant vocal al președintelui rus Vladimir Putin. De pe patul de moarte, fostul spion l-a acuzat pe Putin că a ordonat uciderea lui, însă Kremlinul a negat întotdeauna că a avut vreun rol.

Un judecător în cadrul anchetei britanice asupra acestui caz a concluzionat în 2016 că asasinarea lui Litvinenko a fost o operațiune a FSB aprobată cel mai probabil de directorul de la acea vreme a instituției, Nikolai Patrușev, și de Putin însuși.

Iar în septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că otrăvirea cu poloniu a lui Litvinenko „este imputabilă Rusiei”.

TASS l-a citat pe Lugovoi, în prezent un membru proeminent al parlamentului rus, care a declarat că deplânge moartea „unui prieten apropiat și credincios”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
27
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău