Dmitri Cistilin, un ideolog al Kremlinului, riscă închisoare pe viață, după ce a fost expulzat din Republica Moldova în Ucraina

  • 09 Octombrie 11:17
Dmitri Cistilin, un ideolog al Kremlinului, riscă închisoare pe viață, după ce a fost expulzat din Republica Moldova în Ucraina

În prima săptămâna a lunii octombrie, în Republica Moldova, la solicitarea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a fost arestat Dmitri Cistilin — economist și mâna dreaptă a unui fost consilier al lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse. Autoritățile ucrainene îl acuză de sprijinirea agresiunii ruse și de răspândirea propagandei pro-ruse în Europa. Această arestare a devenit un moment cheie în lupta împotriva influenței rusești pe scena internațională, transmite IPN.

Acuzațiile împotriva lui Cistilin

Cistilin este acuzat de trădare patrie și de justificarea agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta deține nu doar cetățenia Rusiei, dar și a Ucrainei. Potrivit SBU, el a pregătit timp de opt ani (din 2016 până în 2024) materiale analitice pentru Kremlin, care sprijineau războiul din Ucraina și integrarea teritoriilor ucrainene, ocupate de Rusia. De asemenea, se consideră că el a promovat interesele Moscovei la forumuri internaționale, prezentându-se drept reprezentant al „societății civile ucrainene”, și ar fi încercat să reducă sprijinul acordat Ucrainei de către țările occidentale.

Activitatea lui Cistilin în Europa

Dmitri Cistilin a fost activ pe scena politică din Europa de Est și Centrală. SBU afirmă că el s-a ocupat de organizarea intervențiilor în procesele electorale din aceste țări în favoarea Rusiei, participând la atacuri informaționale împotriva Ucrainei și răspândind narațiuni pro-ruse. Printre altele, a criticat politica NATO și SUA, încercând să reducă sprijinul occidental pentru Ucraina.

Arestarea în Republica Moldova

Cistilin a fost arestat în Republica Moldova după ce a participat la o conferință la București, unde a criticat NATO și a discutat despre amenințarea unui al treilea război mondial. Operațiunea a fost realizată în cooperare cu serviciile speciale moldovenești și ucrainene. După arestare, Cistilin a fost predat autorităților ucrainene. De asemenea, autoritățile din Republica Moldova l-au declarat persona non grata și i-au interzis intrarea în țară timp de cinci ani.

Posibile pedepse

În prezent, Cistilin se află în arest și este acuzat de trădare de patrie și de justificarea agresiunii ruse. Dacă va fi găsit vinovat, riscă închisoare pe viață și confiscarea bunurilor sale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
16
Sun
13
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău