Dizolvarea Parlamentului de la Kiev, contestată la Curtea Constituțională a Ucrainei

  • 22 Mai 2019 11:53
Dizolvarea Parlamentului de la Kiev, contestată la Curtea Constituțională a Ucrainei

Președintele Radei Supreme de la Kiev, Andri Parubi, a confirmat, miercuri, că decizia noului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a dizolva Parlamentul și de a convoca alegeri legislative anticipate va fi contestată la Curtea Constituțională.

Potrivit ziarului 'Korrespondent', Parubi a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat, într-un comentariu pe Facebook, dacă decizia lui Zelenski de a dizolva Parlamentul va fi atacată la Curtea Constituțională a Ucrainei. Între timp, liderul Partidului Radical din Ucraina, Oleg Liașko, a început să strângă semnături în rândul deputaților pentru a putea cere Curții Constituționale să examineze decizia președintelui Zelenski. În opinia deputatului, decizia lui Volodimir Zelenski este "neconstituțională și ilegală". În plus, Liașko a afirmat că această decizie a lui Zelenski poate fi comparată cu o hotărâre similară a fostului președinte Viktor Ianukovici. "Zelenski procedează la fel ca Ianukovici, care, în 2010, după alegeri, prin judecătorii corupți ai Curții Constituționale, a modificat Constituția" - a acuzat liderul radicalilor ucraineni.

Amintim că noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, marți seară, decretul de dizolvare a Radei Supreme și de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 21 iulie 2019. Astfel, Parlamentul de la Kiev urmează să se reunească, miercuri, în ședință extraordinară, pentru a modifica legea electorală, în urma unei solicitări făcute în acest sens de către președintele Zelenski. Volodimir Zelenski și-a anunțat intenția de a dizolva parlamentul încă pe 20 mai, în discursul susținut la ceremonia de învestire a sa în funcția de președinte, argumentând că actuala legislatură nu mai reprezintă voința alegătorilor.

Marți, Volodimir Zelenski a propus modificarea legislației electorale privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare, după o serie de consultări pe această temă cu liderii grupurilor parlamentare din Rada Supremă. Potrivit unui deputat prezent la aceste consultări, primul amendament propus de Zelenski a fost eliminarea sistemului electoral majoritar, pe baza căruia au fost aleși jumătate dintre deputații actualei legislaturi ucrainene. "Al doilea amendament vizează reducerea pragului electoral pentru alegerile parlamentare la 3%" - a explicat deputatul. În Ucraina, pragul electoral pentru alegerile parlamentare este de 5%.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău