Dizolvarea Parlamentului de la Kiev, contestată la Curtea Constituţională a Ucrainei

  • 22 Mai 11:53
Dizolvarea Parlamentului de la Kiev, contestată la Curtea Constituţională a Ucrainei

Președintele Radei Supreme de la Kiev, Andri Parubi, a confirmat, miercuri, că decizia noului preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a dizolva Parlamentul şi de a convoca alegeri legislative anticipate va fi contestată la Curtea Constituţională.

Potrivit ziarului 'Korrespondent', Parubi a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat, într-un comentariu pe Facebook, dacă decizia lui Zelenski de a dizolva Parlamentul va fi atacată la Curtea Constituţională a Ucrainei. Între timp, liderul Partidului Radical din Ucraina, Oleg Liaşko, a început să strângă semnături în rândul deputaților pentru a putea cere Curţii Constituţionale să examineze decizia preşedintelui Zelenski. În opinia deputatului, decizia lui Volodimir Zelenski este "neconstituțională şi ilegală". În plus, Liaşko a afirmat că această decizie a lui Zelenski poate fi comparată cu o hotărâre similară a fostului președinte Viktor Ianukovici. "Zelenski procedează la fel ca Ianukovici, care, în 2010, după alegeri, prin judecătorii corupți ai Curții Constituționale, a modificat Constituția" - a acuzat liderul radicalilor ucraineni.

Amintim că noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, marţi seară, decretul de dizolvare a Radei Supreme și de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 21 iulie 2019. Astfel, Parlamentul de la Kiev urmează să se reunească, miercuri, în şedință extraordinară, pentru a modifica legea electorală, în urma unei solicitări făcute în acest sens de către preşedintele Zelenski. Volodimir Zelenski și-a anunțat intenția de a dizolva parlamentul încă pe 20 mai, în discursul susţinut la ceremonia de învestire a sa în funcţia de preşedinte, argumentând că actuala legislatură nu mai reprezintă voința alegătorilor.

Marţi, Volodimir Zelenski a propus modificarea legislaţiei electorale privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, după o serie de consultări pe această temă cu liderii grupurilor parlamentare din Rada Supremă. Potrivit unui deputat prezent la aceste consultări, primul amendament propus de Zelenski a fost eliminarea sistemului electoral majoritar, pe baza căruia au fost aleşi jumătate dintre deputaţii actualei legislaturi ucrainene. "Al doilea amendament vizează reducerea pragului electoral pentru alegerile parlamentare la 3%" - a explicat deputatul. În Ucraina, pragul electoral pentru alegerile parlamentare este de 5%.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
13,34 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,6 m/s
Tue
16 °C
Wed
16 °C
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C

Curs oficial BNM 15 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3784 -0.0178
USD 17.5601 -0.0305
RON 4.0724 -0.0107
UAH 0.7131 -0.0040
RUB 0.2737 0.0021
Arhivă Radio Chișinău