Dixie Fire, cel mai mare incendiu din California în 2021, își generează propria climă care alimentează flăcările

  • 26 Iulie 2021 14:34
Dixie Fire, cel mai mare incendiu din California în 2021, își generează propria climă care alimentează flăcările

Dixie Fire, cel mai mare incendiu californian din acest an, care a distrus deja vegetația de pe o suprafață echivalentă cu cea a orașului Chicago, este atât de amplu, încât își generează de acum propriul climat și riscă să îngreuneze și mai mult misiunea pompierilor locali, informează luni AFP, citat de digi24.ro.

Conform sursei citate aproximativ 5.400 de pompieri au fost mobilizați pentru a lupta cu flăcările provocate de Dixie Fire în pădurile din nordul statului California.

Acest focar continuă să crească de la jumătatea lunii iulie, fiind stimulat de o căldură sufocantă, o secetă alarmantă și vânturi continue.

Dixie Fire este un focar atât de mare, încât a produs în ultimele zile nori denumiți "pirocumulus", care provoacă fulgere, vânturi violente și alimentează la rândul lor incendiul.

„Ziua de mâine ar putea fi foarte grea: dacă acești nori sunt destul de înalți, au potențialul de a produce fulgere", a avertizat Julia Ruthford, o specialistă în meteorologie care monitorizează fenomenul.

Echipaje de salvare au fost aduse din mai multe state americane, inclusiv din Florida, pentru a îi ajuta pe pompierii locali, conform Agerpres.

În pofida suprafeței sale extinse, Dixie Fire a înaintat deocamdată în special în zone extrem de izolate, ceea ce explică faptul că doar câteva zeci de structuri (case și alte clădiri) au fost până acum distruse.

Înaintând pe poteci extrem de abrupte, pompierii californieni sunt ajutați în anumite locuri și de un tren, din care pot să stropească cu apă zonele care ar fi altfel inaccesibile.

Dar în aceste condiții meteorologice, „focarele pot foarte ușor să se extindă pe un kilometru", a explicat Rick Carhart, purtător de cuvânt al pompierilor californieni, iar zonele care găzduiesc persoanele deja evacuate, precum orașul Quincy, devin la rândul lor amenințate de flăcări.

„Este foarte dureros să vedem acest incendiu înaintând fără încetare și apropiindu-se de terenurile noastre", a declarat, îngrijorată, Peggy Moak, care locuiește într-un oraș învecinat.

Incendiile de pădure sunt un fenomen curent în California, dar, din cauza schimbărilor climatice, focarele apărute în vara acestui an sunt deosebit de violente. În regiune, semnele secetei - golfuri cu vegetație uscată, lacuri cu niveluri scăzute - care alimentează incendiile sunt peste tot.

Flăcările au devastat deja de trei ori mai multă vegetație în acest an în comparație cu aceeași perioadă din 2020, care a fost desemnat cel mai grav an din istoria statului California în privința incendiilor naturale.

Potrivit unei anchete preliminare, prăbușirea unui copac peste mii de cabluri electrice s-ar afla la originea focarului Dixie Fire. Acea linie electrică aparține Pacific Gas and Electric Company, un operator privat găsit deja vinovat pentru declanșarea Camp Fire, un incendiu care a șters pur și simplu orașul Paradise de pe hartă și a ucis 86 de persoane în 2018, la o distanță de doar câțiva kilometri de zona afectată în prezent de Dixie Fire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:5,14 m/s
Fri
6
Sat
11
Sun
11
Mon
6
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău