Dixie Fire, al treilea cel mai mare incendiu din istoria recentă a Californiei

  • 07 August 2021 12:55
Dixie Fire, al treilea cel mai mare incendiu din istoria recentă a Californiei

Dixie Fire a devenit vineri al treilea cel mai mare incendiu din istoria recentă a Californiei și există temeri că acesta s-ar putea extinde, informează AFP.

Seceta prelungită, despre care oamenii de știință estimează că este legată de schimbările climatice, a făcut ca vestul Statelor Unite să fie deosebit de vulnerabil la aceste incendii foarte distructive.

Incendiul Dixie, care a devastat săptămâna aceasta orășelul Greenville, a devorat peste 170.000 de hectare de când a izbucnit la mijlocul lunii iulie. Carbonizat, Greenville era redus vineri la ruine.  

Peste 5.000 de pompieri se luptă cu incendiul uriaș, fumul gros produs de acesta fiind vizibil din spațiu.

Autoritățile au declarat vineri că se așteaptă ca rafalele de vânt să alimenteze incendiul.

Acestea, alături de terenul dificil și de vegetația abundentă și foarte uscată, îngreunează și mai mult eforturile pompierilor. 

Dixie Fire s-a extins peste noapte acoperind 175.000 de hectare, o suprafață mai mare decât cea a Bootleg Fire, care devastează statul Oregon, mai la nord.

Incendiile forestiere sunt frecvente în California, însă din cauza schimbărilor climatice ele sunt din ce în ce mai devastatoare.

Numărul de hectare mistuite de flăcări în California a crescut cu 250% la sfârșitul lunii iulie în raport cu 2020, care fusese considerat anul cu cele mai grave incendii din istoria recentă a statului. 

Dixie Fire amintește de Paradise Fire, din 2018, cel mai mortal incendiu din California din ultimii ani. Liniile electrice defectuoase care străbăteau orașul Paradise au provocat respectivul incendiu, care a lăsat în urmă 86 de morți. Furnizorul de energie Pacific Gas and Electric (PG&E), cea mai mare companie energetică din California, și-a recunoscut vina.

Echipamentele PG&E sunt aduse din nou în discuție drept o posibilă cauză a Dixie Fire, după ce un copac a căzut pe un cablu de alimentare în ziua în care s-a declanșat incendiul.

Compania a anunțat la sfârșitul lunii iulie că va îngropa cei 16.000 km de cabluri electrice pentru a preveni situația în care echipamentele sale să provoace noi incendii devastatoare.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău