Divergențe în UE privind ''pașapoartele de vaccinare''

  • 15 Februarie 2021 15:11
Divergențe în UE privind ''pașapoartele de vaccinare''

Țările din Uniunea Europeană iau tot mai mult în considerare utilizarea dovezii de vaccinare împotriva COVID-19 ca "pașaport de vaccinare", dar ideea este controversată, scrie AFP într-un articol publicat la 13 februarie pe site-ul ednh.news, preluat de Agerpres.

- Destinațiile de vară susțin ideea -

Majoritatea țărilor însorite din sudul UE, care depind de turism, sunt pentru. Luna trecută, Grecia - în speranța că va salva domeniul turismului - a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea "certificatelor de vaccinare" pentru călătorii în UE. În afară de asta, Grecia a semnat luni un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinați deplasările între cele două țări.

Între cele 27 de state membre ale UE continuă însă discuțiile privind regulile comune și datele pacienților care trebuie comunicate pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare. Până acum nu s-a ajuns la o poziție comună privind drepturile care ar putea fi conferite de astfel de certificate.

Spania, care este de asemenea dornică să primească din nou turiști, nu a lansat deocamdată un pașaport de vaccinare, dar ministrul de externe, Arancha Gonzales Laya, consideră că ar fi "un element foarte important pentru restabilirea în siguranță a mobilității".

Și Italia consideră că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către "activități normale", așa cum s-a exprimat oficialul responsabil de gestionarea urgenței sanitare, Domenico Arcuri.

- Nordicii sunt aproape convinși -

Suedia și Danemarca au anunțat deja certificate electronice care ar putea permite purtătorilor să călătorească în străinătate, să intre în stabilimente sportive sau culturale ori - în cazul Danemarcei - să ia masa în restaurante.

Islanda, care nu este membră a UE, dar are legături cu aceasta ca parte a Spațiului Schengen, a început să emită certificate digitale în ianuarie, în vederea facilitării deplasărilor internaționale.

În Estonia, cei care pot dovedi la intrare că sunt vaccinați sau dețin un test COVID-19 negativ sunt scutiți de carantină. O firmă locală, Guardtime, a început o schemă pilot de certificare, iar țara colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății pentru dezvoltarea la nivel internațional.

În principiu, OMS susține certificatele de vaccinare pentru a monitoriza mai bine imunizarea, dar critică ideea utilizării lor ca o condiție pentru călătorii.

- Pentru alții este prea devreme -

Franța a exprimat rezerve privind utilizarea certificatelor de vaccinare ca indiciu al siguranței activităților practicate înaintea pandemiei. "Nu toată lumea are acces la vaccinuri. Și nu știm dacă acestea împiedică transmiterea", a declarat în ianuarie ministrul sănătății, Olivier Veran. Dezbaterea trebuie să înceapă "peste câteva luni", a spus el.

Și Germania se opune acordării de privilegii față de restul populației pentru o minoritate vaccinată. Nu exclude însă impunerea unei astfel de cerințe în sectorul privat. "Dacă un proprietar de restaurant dorește să deschidă numai pentru persoanele vaccinate, va fi dificil de interzis asta conform legislației curente", a declarat ministrul justiției, Christine Lambrecht.

Polonia nu ia în considerare deocamdată un "pașaport de vaccinare", deși dispune de o aplicație pentru smartphone care arată starea celor vaccinați și care permite deținătorilor să evite carantina la sosirea în țară.

Guvernul Belgiei, de asemenea, este împotriva condiționării activităților de "pașapoartele" de vaccinare. Pentru călătorii, urmărește recomandările la nivelul UE și cele ale OMS.

În întreaga Uniune Europeană, se vaccinaseră complet cu două doze, până miercuri 10 februarie, cel puțin 5,5 milioane de oameni, adică 1,2% din populație, conform datelor oficiale naționale colectate și sintetizate de AFP.

Cel puțin 12,8 milioane de oameni - 2,8% din populația Uniunii - primiseră cel puțin o doză, care asigură o imunitate parțială la coronavirus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău