Distrugerea pădurilor tropicale a crescut semnificativ în 2020 (raport)

  • 31 Martie 2021 11:13
Distrugerea pădurilor tropicale a crescut semnificativ în 2020 (raport)

Suprafața pădurilor tropicale virgine distruse în 2020 este echivalentă cu cea a Olandei, numărul copacilor mistuiți de flăcări sau doborâți de mâna omului fiind din ce în ce mai mare, în pofida crizei economice asociate COVID-19, relatează miercuri AFP.

Raportul anual Global Forest Watch, bazat pe date satelitare, a consemnat distrugerea în 2020 a 4,2 milioane de hectare de păduri tropicale primare, cruciale pentru biodiversitatea planetei și stocarea dioxidului de carbon, o suprafață cu 12% mai mare prin comparație cu anul precedent.

Țara cea mai afectată este Brazilia, unde suprafața de pădure dispărută este de trei ori mai mare decât cea din Republica Democrată Congo, a doua țară în acest clasament.

Tropicele au pierdut în total 12,2 milioane de hectare de acoperire forestieră (care include toate tipurile de păduri și plantații) în 2020.

Deloc surprinzător, motorul principal al acestei distrugeri continuă să fie agricultura. În acest an, însă, cercetătorii dau vina și pe valurile de căldură și pe seceta care au alimentat incendii devastatoare în Australia, Siberia și până la marginea Amazonului.

Aceste pierderi reprezintă ''o urgență climatică, o criză a biodiversității, o catastrofă umanitară și oportunități economice pierdute'', a comentat Frances Seymour din cadrul World Resources Institute, care conduce acest raport.

Pandemia ar fi putut avea unele efecte negative, potrivit cercetătorilor care au dat ca exemplu copacii tăiați ilegal în păduri lăsate neprotejate sau sosirea masivă a oamenilor în zonele rurale.

570 milioane de mașini

Specialiștii subliniază că, mai presus de toate, această criză nu a făcut posibilă modificarea traiectoriei distrugerii forestiere și au avertizat asupra unei înrăutățiri a situației în caz de relaxare a restricțiilor pentru facilitarea redresării economice.

În plus, aspectul ''de cel mai rău augur'' din datele din 2020 indică faptul că pădurile au fost victime ale schimbărilor climatice, a subliniat Frances Seymour într-o conferință de presă.

''Zonele umede ard (...). Natura ne șoptea de ceva vreme că amenințarea se apropia. Acum țipă'', a insistat ea.

Ecosistemele forestiere foarte bogate acoperă peste 30% din suprafața terestră, iar pădurile tropicale adăpostesc între 50 și 90% din speciile terestre.

Împreună cu restul vegetației și solurilor, pădurile sunt, de asemenea, o imensă ''chiuvetă'' de dioxid carbon, absorbind în fiecare an aproximativ o treime din cantitatea de CO2 emisă de activitățile umane. Cu toate aceste, dispariția lor continuă în mod inexorabil.

Aproximativ 4 milioane de hectare de păduri tropicale distruse în 2020 au eliberat 2,64 gigatone de CO2, cantitate echivalentă cu emisiile anuale rezultate de la 570 de milioane de mașini.

''Cu cât așteptăm mai mult pentru a stopa defrișările, (...) cu atât este mai probabil să dispară aceste chiuvete naturale de carbon'', a atras atenția Frances Seymour.

Distrugerea a încetinit în Indonezia

În Brazilia, unde defrișările au continuat să se extindă de la venirea la putere a lui Jair Bolsonaro, pădurea primară a pierdut alte 1,7 milioane de hectare în 2020, cu 25% mai mult într-un an, potrivit raportului.

Cea mai mare parte a acestei distrugeri a afectat Amazonul, cu defrișări deliberate, dar și incendii care nu au putut fi controlate, declanșate de arderea vegetației de pe terenurile deja defrișate, care s-au propagat.

Focul a devastat, de asemenea, zonele umede din Pantanal, un paradis al biodiversității situat între Brazilia și Bolivia, țară care urcă pe a treia poziție în acest clasament al defrișărilor tropicale în 2020.

Pe de altă parte, Indonezia a reușit să reducă rata defrișărilor cu 17% prin comparație cu anul 2019, părăsind podiumul pentru prima dată de la emiterea primului raport Global Forest Watch, în urmă cu 20 de ani. Distrugerea pădurilor încetinește în această țară pentru al patrulea an consecutiv după ce, conform cercetătorilor, anul 2020 a fost marcat de o vreme mai umedă, dar și ca urmare a politicilor publice ce par să aibă ''un impact pe termen lung pentru reducerea dispariției pădurii''.

Potrivit unui studiu publicat luni în Nature Ecology & Evolution, apetitul din ce în ce mai mare al statelor bogate pentru diverse produse agricole, cum ar fi cafeaua sau soia, a accelerat rata defrișărilor la tropice.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău