Distrugătorul USS Carney a intrat în Marea Neagră

  • 13 August 2018 10:50
Distrugătorul USS Carney a intrat în Marea Neagră

Distrugătorul USS Carney, din clasa Arleigh Burke, echipat cu sistem de apărare antirachetă Aegis, a intrat duminică în Marea Neagră cu scopul de a desfășura operațiuni de securitate maritimă și de a îmbunătăți capacitatea de interoperabilitate cu aliații și partenerii din regiune, se arată într-un comunicat al Flotei a 6-a americane.

„Sosirea (distrugătorului) Carney în Marea Neagră demonstrează angajamentul nostru continuu în favoarea securității și stabilității în regiune”, reiterează și comandantul distrugătorului, Tyson Young. „Timpul petrecut aici ne va ajuta la îmbunătățirea interoperabilității și la schimbul de informații și de experiență cu partenerii noștri”, adaugă el.

Prezența USS Carney în Marea Neagră reprezintă o demonstrație a angajamentului SUA pentru apărarea colectivă a aliaților NATO și a partenerilor din Marea Neagră și are loc în cadrul operațiunii Atlantic Resolve, se mai menționează în comunicat.

Operațiunea Atlantic Resolve a fost lansată în aprilie 2014 în țările baltice și Polonia, ca o modalitate de a demonstra angajamentul NATO în contextul în care regiunea se confrunta cu noi provocări în domeniul securității.

Navele SUA operează cu regularitate în Marea Neagră, prin rotație, în conformitate cu Convenția de la Montreux și cu dreptul internațional, subliniază comunicatul citat.

Ultima oară, USS Carney a intrat în Marea Neagră în luna ianuarie, amintește agenția de presă RIA Novosti, în contextul în care Rusia monitorizează cu atenție prezența navelor SUA și ale altor state membre NATO (neriverane) în Marea Neagră.

Președintele Mișcării de sprijinire a flotei ruse (DPF), căpitanul în rezervă Mihail Nenașev, a declarat atunci că prezența distrugătorului american în Marea Neagră reprezintă un 'gest inamical' față de Rusia.

De la anexarea Crimeii în martie 2014, Moscova a consolidat capacitățile Flotei sale din Marea Neagră (cu baza în Sevastopol), transformând peninsula într-o bază a operațiunilor sale militare în regiune.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău