Nicolae Negru, despre distribuția de forțe la scrutinul prezidențial: „Este în defavoarea guvernării, Maiei Sandu și referendumului”

  • 24 Iunie 12:54
Nicolae Negru, despre distribuția de forțe la scrutinul prezidențial: „Este în defavoarea guvernării, Maiei Sandu și referendumului”

Distribuția de forțe la scrutinul prezidențial din partea opoziției de stânga, care nu a reușit să identifice un candidat unic și va exista o multitudine de candidați, este în defavoarea actualei președinte Maia Sandu și a referendumului, consideră analistul Victor Ciobanu. Pe de altă parte, comentatorul Nicolae Negru crede că acest lucru o avantajează pe șefa statului, dar atrage atenția la partidele de dreapta. Dacă va apărea un candidat puternic, atunci există probabilitatea ca Maia Sandu să nu învingă din primul tur, transmite Radio Chișinău.

Inițiativa Nataliei Morari cu privire la înaintarea unui candidat unic al opoziției, care a eșuat, a fost o pistă falsă din start, consideră analistul politic Victor Ciobanu. Aceste lucru îl arătau și sondajele, care nu prezentau șanse mari pentru reprezentanții din opoziție, a mai precizat comentatorul.

 „Și, atunci, în mod logic...pentru că și rușii privesc în sondaje, s-a mers acum pe lansarea multitudinilor de candidați, care vor fi nu doar de pe stânga zisă. Iată că domnul Chicu, care s-a lansat, nu vede nici o disonanță cognitivă în faptul că el a semnat acel Acord cu 13 partide pentru integrarea în UE, acum anunță că va boicota acest referendum....Bănuiesc că din ăștia vor fi mai mulți de pe dreapta. Evident că distribuția de forțe este în defavoarea guvernării Maiei Sandu și referendumului”, a declarat Victor Ciobanu.

Moscova ar fi vrut să existe un candidat unic, însă a fost dificil de realizat acest obiectiv cu partide care privesc în direcții diferite, consideră analistul Nicolae Negru, care crede că acest lucru o favorizează pe Maia Sandu.

Dar...trebuie să ne uităm și pe partea dreaptă. Noi am vorbit de partea stângă. Pe partea dreaptă vor mai fi candidați. Pe partea stângă faptul că nu există un singur candidat – asta o favorizează pe Maia Sandu. Dar dacă apare pe partea dreaptă un candidat puternic, există probabilitatea ca Maia Sandu să nu câștige din primul tur”, a afirmat Negru.

Până acum, pe lângă președinta Maia Sandu, și-a mai anunțat public intenția de a candida la alegerile prezidențiale din toamnă fostul ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, fostul președinte al Platformei DA, Andrei Năstase, liderul Partidului Liberal Democrat, ex-premierul Vlad Filat și președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, fostul prim-ministru Ion Chicu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău