Distribuirea plăților salariale în sectorul bugetar se va face prin MPay

  • 28 Septembrie 2022 19:13
Distribuirea plăților salariale în sectorul bugetar se va face prin MPay

Distribuirea plăților salariale de către autoritățile publice ar putea fi efectuată prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice „MPay”, după modelul distribuirii prestațiilor sociale. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat de către membrii Comisiei economie, buget și finanțe, transmite IPN.

Autoritățile precizează că această modalitate va contribui la reducerea efortului operațional al instituțiilor publice printr-o automatizare mai mare a activităților aferente efectuării plăților salariale, dar și la micșorarea cheltuielilor legate de aceste operațiuni.

Potrivit unuia din autorii proiectului, deputatul Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei economie, adoptarea modificărilor va dinamiza tehnologizarea proceselor de distribuire a plăților salariale și celor sociale. În țări mai avansate deja există bănci doar virtuale care prestează servicii de plăți pentru cetățeni de la distanță, în mod rapid, sigur și comod, a menționat deputatul. Totodată, aplicarea noului model de distribuire a plăților salariale va contribui la sporirea competitivității și la diversificarea ofertei în domeniul serviciilor de plată.

În prezent sunt distribuite 26 de tipuri de prestații sociale prin „MPay”, prin intermediul tuturor celor 11 bănci comerciale care activează în Republica Moldova, al întreprinderii de stat „Poșta Moldovei” și al unui prestator nebancar.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au convenit să solicite suplimentar opinia Băncii Naționale a Moldovei pe marginea proiectului propus, după care acesta va fi transmis spre dezbateri în plen.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău