Dispută între Minsk și Moscova în legătură cu planurile de deplasare ale unor presupuși mercenari ruși

  • 02 August 2020 11:22
Dispută între Minsk și Moscova în legătură cu planurile de deplasare ale unor presupuși mercenari ruși

O dispută între Moscova și Minsk în legătură cu detenția a peste 30 de bărbați pe care Belarus îi acuză că sunt mercenari ruși s-a adâncit sâmbătă, în timp ce cele două părți s-au contrazis reciproc asupra planurilor de deplasare ale grupului, notează Reuters.

Dezacordul intervine într-un moment când relațiile diplomatice sunt tensionate între Belarus și aliatul său tradițional Rusia, cu legăturile afectate după ce acești vecini nu au reușit să se pună de acord cu privire la un contract asupra furnizării petrolului pentru acest an.

Un oficial din cadrul organelor de aplicare a legii în Belarus a declarat vineri noapte că presupușii mercenari ruși au fost arestați joi în Belarus, respingând afirmația Moscovei că grupul intenționa să se îmbarce la bordul unui avion spre Istanbul.

Rusia a declarat joi că bărbații, care au fost angajați de o firmă privată de securitate, au rămas în Belarus după ce au pierdut zborul de legătură spre Istanbul.

Dar Aleksandr Agafonov, șeful grupului de anchetă belarus ce analizează cazul, a declarat vineri noapte că bărbații nu aveau de gând să zboare mai departe la Istanbul.

El a spus la canalul ONT TV din Minsk că "relatările lor sunt contradictorii" cu privire la scopul șederii în Belarus.

Agafonov a fost citat declarând că 11 dintre bărbații arestați plănuiau să zboare în Venezuela, 15 - în Turcia, doi - în Cuba și unul în Siria. Altul a spus că nu-și cunoștea destinația, în timp ce trei au refuzat să facă o declarație.

El a mai spus că biletele de avion spre Istanbul sunt doar "alibiuri".

Arestarea lor înainte de alegerile prezidențiale din Belarus stabilite pentru 9 august ar putea tensiona mai mult relațiile dintre Moscova și Minsk.

Autoritățile din Belarus cred că soțul candidatei opoziției la președinție Svetlana Tihanuskaia ar putea avea legături cu grupul reținut și au lansat o procedură penală împotriva acestuia sub suspiciunea de incitare la revolte.

Moscova a negat sâmbătă orice legături între opoziția belarusă și bărbații reținuți, a declarat un diplomat rus la Minsk, potrivit agenției de presă ruse RIA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău