Disneyland Paris interzice paiele din plastic și dorește să își valorifice mai bine deșeurile

  • 15 Aprilie 2019 18:20
Disneyland Paris interzice paiele din plastic și dorește să își valorifice mai bine deșeurile

Disneyland Paris a anunțat luni mai multe inițiative pentru a-și limita impactul asupra mediului, evocând o taxă de "valorificare" a deșeurilor și interzicând, începând de joi, paiele din plastic în perimetrul acestui parc de distracții, care primește aproximativ 15 milioane de vizitatori în fiecare an, informează agenția AFP, preluată de Agerpres.

Parcul Disneyland Paris, prima destinație turistică privată din Europa, amenajat în Marne-la-Valee, o localitate aflată în apropiere de Paris, are peste 16.000 de angajați.

"Suntem ca un oraș independent", a explicat pentru AFP Nicole Ouimet-Herter, coordonatoarea departamentului de mediu din cadrul Disneyland Paris. Potrivit declarațiilor sale, 19.000 de tone de deșeuri au fost produse în acest parc pe durata anului trecut.

Carton, sticlă, hârtie, ambalaje: 20 de categorii de deșeuri sunt triate înainte de a fi expediate spre companii specializate în tratarea lor. În paralel, aproximativ 8.000 de tone de alte deșeuri sunt incinerate printr-o metodă ce permite "recuperarea de energie".

"În prezent, avem o rată de valorificare 'a materiei' de 50% pentru deșeurile operaționale și prevedem că vom atinge 60% în 2020", a precizat Nicole Ouimet-Herter.

Legea privitoare la tranziția energetică, adoptată în Franța în 2015, a fixat ca obiectiv de valorificare a deșeurilor un procent de 65% ce trebuie atins în 2025.

Începând de joi, Euro Disney, compania care administrează Disneyland Paris și filială a grupului american The Walt Disney Company, va înlocui paiele din plastic cu paie din hârtie 100% biodegradabile, "distribuite vizitatorilor la cerere" și produse în Franța.

Parlamentul European a fixat pentru anul 2021 sfârșitul comercializării în cadrul Uniunii Europene a produselor din plastic de unică folosință.

Disneyland Paris a anunțat, de asemenea, că începând de săptămâna viitoare "pungile din plastic acordate sistematic la casele de marcat" în timpul cumpărăturilor vor fi înlocuite cu pungi "fabricate în procent de 80% din material plastic reciclat", vândute cu prețuri cuprinse între 1 euro și 2 euro.

Totodată, începând din luna iunie, mai multe dintre cele opt hoteluri din interiorul parcului nu vor mai oferi în sălile de baie gel de duș și șampon în mici flacoane individuale, ci în ambalaje mari și "reîncărcabile".

Euro Disney lucrează în prezent și la un proiect de instalare a unor panouri solare pentru "a crește procentul de utilizare a energiilor regenerabile" - care reprezintă 10% din consumul total actual al parcului.

"Adoptăm acțiuni concrete pentru a ne reduce impactul asupra mediului, dar deținem și o forță de 'fermecare' a copiilor. Vrem să avem o influență pozitivă asupra lor, pentru ca ei să își dorească să protejeze natura", a subliniat Mireille Smeets, directoarea departamentului RSE (Responsabilitate socială a companiei) în cadrul Euro Disney.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău